Ciri-ciri Audit Dalaman, Bagaimana Ia Berfungsi, Kelebihan Dan Kekurangan | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Ciri-ciri Audit Dalaman, Bagaimana Ia Berfungsi, Kelebihan dan Kekurangan

Ciri-ciri Audit Dalaman, Bagaimana Ia Berfungsi, Kelebihan dan Kekurangan

Carian artikel oleh : En. Mohd Nasarudin Bin Ismail (PTKewangan)

Sumber : https://ms.thpanorama.com/articles/administracin-y-finanzas/auditora-interna-caractersticas-para-qu-sirve-ventajas-y-desventajas.html

 

Audit dalaman adalah aktiviti yang bertanggungjawab untuk menganalisis dan menilai proses pengurusan, kawalan dan pengurusan risiko syarikat. Skop audit dalaman ditentukan secara eksklusif oleh pihak pengurusan atau lembaga pengarah, yang mana juruauditnya secara langsung melaporkan hasil yang diperoleh.

Matlamat utama adalah menambah nilai dan mengoptimumkan operasi sebuah syarikat. Untuk mencapai matlamat ini, rancangan audit, melaksanakan, menganalisis dan menilai tindakan kawalan di mana-mana jabatan organisasi, semuanya sempurna mengikut peraturan perundangan semasa.

Audit dalaman adalah prosedur persetujuan. Walaupun pihak pengurusan dan juruaudit menyediakan pelan tahunan, maklumat mengenai butiran audit yang akan dijalankan mesti disampaikan terlebih dahulu kepada auditee, untuk mencapai perjanjian mengenai perancangan yang dijadualkan.

Ia adalah penting untuk mengesan penemuan, amaran dan cadangan, kerana tidak hanya bergantung kepada kejayaan audit tetapi skop matlamat: mencapai keberkesanan maksimum dalam pelbagai operasi.

Ciri-ciri : 

 

Tarikh yang dijadualkan

Penstrukturan tarikh tentatif mesti dilakukan untuk menjalankan audit dalaman, bersama dengan pengurusan syarikat.

Mereka boleh dijalankan pada masa yang berlainan tahun ini, yang penting ialah pada akhir semua proses telah dijalankan.

 

Persekitaran profesional

Semua pengauditan dalaman mesti berlaku dalam suasana profesionalisme dan penghormatan. Penemuan yang didapati, sama ada positif atau tidak, harus dianalisis dengan auditee sebelum mendaftarkannya.

 

Juruaudit yang cekap

Juruaudit mestilah mempunyai pengetahuan prosedur untuk mengaudit dan memahami proses yang diaudit. Di samping itu, mereka mesti objektif dan tidak memihak.

Mereka dirancang

Pengauditan bukan merupakan proses improvisasi. Ini melibatkan siasatan menyeluruh terhadap keseluruhan proses yang diaudit, yang mana dari tinjauan masalah sebelumnya yang telah dibentangkan ke senarai semak yang akan membimbing akta.

 

Dasar perundangan

Semua audit mesti berdasarkan undang-undang, piawaian dan peraturan etika.

 

Pendaftaran dan komunikasi keputusan

Mesyuarat rapat dengan auditee adalah penting. Dalam mesyuarat itu juruaudit harus menunjukkan kemungkinan kelemahan dan bidang yang perlu diperbaiki.

Semua maklumat mesti didaftarkan dan dikomunikasikan kepada auditees dan kepada pihak pengurusan, yang merangkumi titik perselisihan, bidang positif dan bidang penambahbaikan..

Sebaliknya, juruaudit bertanggungjawab memastikan tindakan pembetulan telah diambil untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi semasa audit.

 

Apa fungsi Audit Dalaman??

Audit dalaman berfungsi beberapa tujuan dalam organisasi, tetapi tujuan utamanya adalah:

 • Membantu melindungi aset syarikat melalui penilaian dan pengesahan aset.
 • Menilai penyata kewangan yang disediakan oleh kakitangan perakaunan, untuk mengesahkan kecekapan sistem pentadbiran, kesilapan kawalan dan mengesan kemungkinan penipuan.
 • Bekerjasama dengan pihak pengurusan dalam mengenal pasti dan mengutamakan kawasan atau proses yang memerlukan perhatian yang lebih, kerana mereka berisiko.
 • Uji instrumen kawalan dalaman untuk mengenal pasti jurang prosedur di dalamnya.
 • Menggalakkan penggunaan sumber syarikat yang cekap dan berkesan.
 • Kenal pasti kemungkinan situasi risiko, kebimbangan atau peluang masa depan, menyediakan pengurusan dengan nasihat profesional mengenai kemungkinan tindakan dalam setiap kes.
 • Cadangkan saranan, idea baru atau menjalankan penyelidikan khas mengenai akaun dalaman syarikat.
 • Menentukan tanggungjawab para pekerja dalam menghadapi sebarang situasi yang tidak dapat dikesan dalam audit.
 • Menyokong pengurusan juruaudit luaran melalui laporan audit, yang mesti dilakukan di bawah parameter, peraturan dan peraturan yang ditetapkan.
 • Memastikan pematuhan dengan undang-undang dan peraturan, baik dalaman dan nasional dan antarabangsa.

Kelebihan

Kekurangan ubat-ubatan secara tepat pada masanya

Salah satu kelebihannya ialah ia membenarkan pengenalpastian dan penyingkiran kekurangan pada masa yang tepat, sebelum mereka dikesan oleh audit luaran, kawal selia atau pematuhan.

Ia boleh diminta pada bila-bila masa

Walaupun terdapat rancangan audit, pihak pengurusan dapat meminta pada setiap masa audit dalaman umum atau jabatan tertentu.

Jaminan data perakaunan yang dikemas kini

Kerana maklumat kewangan kerap diminta untuk penilaian dan analisis, staf perakaunan harus bekerja dengan teliti pada penyelenggaraan rekod ini.

Hilangkan kemungkinan penipuan dalaman

Akaun organisasi sering diaudit, yang meminimumkan kemungkinan penipuan dalaman.

Menilai prosedur operasi dan kawalan

Memandangkan maklumat itu, keputusan akan dibuat untuk meningkatkan keberkesanan dan kecekapan prosedur ini.

Semak polisi syarikat

Oleh kerana audit adalah proses yang berterusan dan diprogramkan, ia memungkinkan untuk menindaklanjuti dasar baru yang direka, untuk menilai kemungkinan penstrukturan semula yang sama..

Menilai carta organisasi syarikat

Laporan yang dikeluarkan oleh audit dalaman akan memberi peluang, jika perlu, untuk membuat perubahan dalam struktur organisasi carta syarikat, dengan mengambil kira bahawa penting sekali semua kakitangan bekerja sesuai dengan kecemerlangan.

 

Kelemahan

Kemungkinan tidak mengesan penipuan

Audit adalah berdasarkan kepada penilaian maklumat yang diberikan oleh pihak pengurusan. Adalah sukar bagi juruaudit untuk mengesahkan setiap data perakaunan.

Sekiranya topi ini berubah, laporan akhir audit dalaman tidak akan benar, dan penipuan yang dilakukan mungkin terlepas pandang..

Ia tidak mungkin untuk menyeragamkannya

Setiap syarikat mempunyai parameter sendiri untuk dinilai dalam audit. Aspek bagaimana untuk mengukur dan berdasarkan apa yang harus dilakukan, produktiviti atau keberkesanannya, akan menjadi asas untuk menyusun objektif dan matlamat yang diikuti dengan audit dalaman syarikat.

Subjek

Audit dalaman mungkin tidak mendedahkan maklumat yang benar dan boleh dipercayai syarikat itu. Ini akan dikaitkan dengan beberapa faktor.

Jika kakitangan merasa dinilai, mereka boleh menyembunyikan kesalahan yang telah berlaku, yang, bagaimanapun kecil, akan mengubah keputusan laporan akhir.

Satu lagi aspek adalah bahawa orang yang bertanggungjawab menjalankan audit dalaman boleh menggunakannya sebagai alat kuasa, melaksanakannya terhadap mereka yang bertanggungjawab mengeluarkan maklumat.

Sebaliknya, jika maklumat yang diberikan adalah betul tetapi tidak ditafsirkan secara objektif, ia akan kehilangan semua kesahan.

 

Laporan akhir hanya mempunyai utiliti dalaman

Sehingga data yang dilemparkan oleh audit dalaman sah sebelum pemegang saham, bank dan entiti lain, syarikat itu mesti melakukan audit luaran, yang membayangkan kos tambahan apabila mengupah juruaudit untuk melaksanakannya.

 

Rujukan

 1. Wikipedia, ensiklopedia percuma (2018). Audit dalaman. Diambil dari: en.wikipedia.org.
 2. Institut Juruaudit Dalaman Australia (2018). Apakah audit dalaman? Diambil dari: iia.org.au.
 3. Kemaskini ISO (2018). Ciri-ciri Proses Audit Dalaman yang Cemerlang. Diambil dari: isoupdate.com.
 4. Institut juruaudit dalaman (2018). Apakah audit dalaman? Diambil dari: iia.org.uk.
 5. Raymond J. Broek (2018). Faedah audit dalaman. Penasihat cukai audit Withum. Diambil dari: withum.com.
 6. Parikh Vinish (2011). Kelebihan dan Kekurangan Audit Dalam. Mari belajar kewangan. Diambil dari: letslearnfinance.com.
 7. Sumber pengetahuan perniagaan (2010). Kebaikan dan keburukan audit dalaman. Diambil dari: bussinessknowledgesource.com.

 

 

Tarikh Input: 21/06/2022 | Kemaskini: 21/06/2022 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
SXFZWAj~