Uzbekistan : Membentuk Sikap Tidak Bertoleransi Terhadap Rasuah | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Uzbekistan : Membentuk Sikap Tidak Bertoleransi Terhadap Rasuah

Uzbekistan : Membentuk Sikap Tidak Bertoleransi Terhadap Rasuah

Carian Oleh : En. Wan Muhammad Isam Wan Ismail

Artikel Oleh : Gafurjan Mukhamedov, Professor, Honored Scientist of the Republic of Uzbekistan

Sumber : SPRM

 

Pertubuhan Bukan Kerajaan Antarabangsa "Transparency International" mengumumkan keputusan Indeks Persepsi Rasuahnya untuk 2022. Negara kita dengan 31 mata menduduki tempat ke-126 daripada 180 negara dan, selepas meningkatkan skornya sebanyak tiga, meningkatkan kedudukannya sebanyak 14 baris (dalam 2021 - tempat ke-140). Uzbekistan, sebagai sebuah negeri yang telah menunjukkan pertumbuhan dalam indeks ini sejak enam tahun lalu, berada di kedudukan antara negara di Eropah Timur dan rantau Asia Tengah yang telah melaksanakan reformasi antirasuah secara sistematik. Pertumbuhan ini adalah hasil positif daripada aktiviti pencegahan rasuah.

Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan kedudukan kami dalam penarafan dan menghapuskan rasuah dalam masyarakat secara amnya, adalah perlu untuk mempercepatkan usaha memperkemas lobi, monopoli dan konflik kepentingan, serta menghapuskan maksiat seperti nepotisme, pengayaan haram, penyalahgunaan. kuasa dan pilih kasih.

Apa pendapat para pakar?
Grigory Mashanov, pengarang bersama laporan yang menilai pelaksanaan Konvensyen PBB Menentang Rasuah di Uzbekistan, menyatakan "Kepimpinan Uzbekistan telah secara konsisten meneruskan pembaharuan anti-rasuah.

Walaupun terdapat beberapa cabaran, kerajaan telah melaksanakan beberapa langkah untuk mendigitalkan perkhidmatan awam, menambah baik prosedur kebenaran serta memudahkan peraturan dan prosedur dalam memerangi rasuah domestik.

Hari ini, tiada negeri yang bebas rasuah. Melainkan ia ditangani, ia pasti akan membawa kepada akibat yang teruk. Program Pembangunan PBB telah menegaskan bahawa ekonomi dunia kehilangan $2,6 trilion setahun akibat fenomena ini, dan hanya perjuangan kolektif menentang kejahatan ini, yang telah menjadi musuh masyarakat yang paling berbahaya, boleh memberi kesan.

Situasi rasuah di dunia memerlukan negara untuk melancarkan perjuangan yang tidak dapat didamaikan terhadap kejahatan ini. Masalah ini dan akibatnya membawa kepada ketidakcekapan dan kemerosotan ekonomi. Oleh itu, mengukuhkan kapasiti kehakiman, pendakwaan dan penguatkuasaan undang-undang dalam memerangi rasuah, menambah baik mekanisme undang-undang bidang, dan kerjasama aktif dengan organisasi hak asasi manusia kebangsaan dan institusi masyarakat sivil adalah keutamaan.

Rasuah adalah musuh ekonomi pasaran, penghalang kejam kepada pembangunan perniagaan, pelaburan dan kerjasama dua hala dan pelbagai hala antara negara. Nampaknya punca kemerosotan pelaburan asing di negara-negara yang mempunyai tahap rasuah yang tinggi juga terdapat dalam maksiat berbahaya ini. Masalahnya semakin mendalam, skop dan skala "penyakit" ini juga semakin meluas, tahap rasuah semakin meningkat, dan timbul persoalan akut "apa yang patut dilakukan?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Uzbekistan telah meningkatkan usaha memerangi rasuah ke tahap dasar negara. Indeks Keterbukaan telah diperkenalkan untuk menilai kecekapan dan keberkesanan ketelusan kerja badan dan organisasi negeri. Perhatian yang besar juga sedang diberikan untuk menambah baik rangka kerja undang-undang dalam bidang ini. Draf 24 undang-undang dan peraturan telah dibangunkan untuk meningkatkan keberkesanan usaha memerangi rasuah. Undang-undang Republik Uzbekistan "Mengenai Membanteras Rasuah" telah diterima pakai. Atas inisiatif Presiden, sistem e-kerajaan digunakan secara meluas.

Pelaksanaannya dan penggunaan meluas keupayaannya adalah instrumen yang paling cekap. Negara-negara seperti Amerika Syarikat, Great Britain, Sweden, Singapura, Norway, Korea Selatan telah mencapai hasil yang hebat dalam memerangi rasuah dengan tepat dengan mewujudkan sistem sedemikian. Daripada pengalaman negara-negara tersebut, jelas bahawa pelaksanaan sistem sebegini akan banyak membantu dalam memastikan ketelusan dalam pentadbiran awam.

Pada masa yang sama, keberkesanan memerangi rasuah bergantung kepada pertumbuhan kesedaran undang-undang dan budaya undang-undang.

Bab 3 Undang-undang Republik Uzbekistan "Mengenai Membanteras Rasuah" bertajuk "Meningkatkan Kesedaran Undang-undang dan Budaya Undang-undang dalam Sfera Membanteras Rasuah". Ia mengenal pasti keutamaan berikut: meningkatkan kesedaran undang-undang dan budaya undang-undang penduduk, membentuk sikap tidak bertoleransi terhadap rasuah dalam masyarakat, meningkatkan celik undang-undang kakitangan badan-badan negara dan organisasi lain, serta latihan dan pendidikan dalam bidang membanteras rasuah di institusi pendidikan.

Baru-baru ini, perubahan positif dalam memerangi rasuah telah berlaku dalam sistem pendidikan tinggi. Langkah-langkah seperti penganjuran kemasukan ke institusi pengajian tinggi dalam suasana ketelusan dan keadilan sejak 2018, peralihan proses pendidikan kepada sistem modul kredit, dan kenaikan gaji profesor dan guru telah menjadi faktor penting di dalamnya.

Sebagai seorang guru dan saintis yang telah berkhidmat dalam sistem pendidikan tinggi selama bertahun-tahun, saya ingin menyatakan bahawa kepentingan pendidikan dalam perjuangan

Tarikh Input: 20/03/2023 | Kemaskini: 30/03/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
WWLeIA4:08:26