Terdapat Tiga Jenis Juruaudit Dalaman: Anda Yang Mana Satu? | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Terdapat Tiga Jenis Juruaudit Dalaman: Anda Yang Mana Satu?

Terdapat Tiga Jenis Juruaudit Dalaman: Anda Yang Mana Satu?

Carian artikel oleh : Pn. Nur Asyikin Yusoff

Artikel yang ditulis oleh Dr. Rainer Lenz

 

Sebagai pengamal audit dalaman sejak 2007 adalah menjadi matlamat saya untuk menjadikan pengauditan dalaman lebih relevan dan lebih berkesan dalam amalan. Sepanjang tempoh profesion saya dan sebagai ketua eksekutif audit, saya mendapati terdapat penyebaran yang ketara berkaitan jenis fungsi audit dalaman dan cara ia beroperasi. Dan sudah tentu, beberapa fungsi audit dalaman lebih berkesan daripada yang lain.

Semasa menjalankan kajian tentang ciri-ciri fungsi audit dalaman yang berkesan, sebagai sebahagian daripada kajian PhD saya, saya menemu bual ramai eksekutif C-suite untuk mendapatkan perspektif mereka tentang audit dalaman. Satu jawapan yang menonjol dari ketua eksekutif. Apabila saya memintanya untuk menerangkan ciri-ciri pemimpin audit dalaman yang berkesan, dia berkata ia adalah seseorang yang "berenang dalam organisasi." Beliau menjelaskan bahawa pemimpin audit dalaman yang berkesan tahu apa yang berlaku dalam syarikat dan bercakap dengan semua orang dan setiap fungsi di semua peringkat organisasi.

Sebaliknya, beliau menyifatkan juruaudit dalaman bawahan sebagai seseorang "yang sering makan tengah hari seorang diri." Ini adalah metafora hebat yang membuatkan saya berfikir tentang pelbagai jenis pemimpin audit dalaman dan sejauh mana keberkesanan mereka dalam era COVID-19 ini dan ketidaktentuan, ketidakpastian, kerumitan dan kesamaran atau VUCA. Saya telah menambah satu pertiga untuk membentuk tipologi mini pendekatan audit dalaman yang merangkumi tiga jenis yang berbeza.

 

Jenis 1: Pemimpin audit dalaman yang berdiri di tepi

Audit dalaman adalah aktiviti, jadi pergi berenang. Berenang dengan arus atau melawan arus (dengan menaikkan bendera merah apabila perlu), tetapi jangan kekal di tepi kolam menonton apa yang orang lain lakukan. Juruaudit dalaman jenis 1 juga dikenali sebagai juruaudit "tahu semuanya" atau "tiada tuan". Mereka sudah fikir mereka tahu segala-galanya, jadi mereka tidak terlibat. Mereka tidak ingin tahu dan kekal sebagai pemerhati daripada pelaku.

Kesan juruaudit Jenis 1 boleh diabaikan. Jenis pemimpin audit dalaman ini paling kerap diabaikan atau dipinggirkan dalam organisasi. Paling baik, juruaudit Jenis 1 menangani kerumitan, jadi menyusun dan menyatakan perkara yang sedang berlaku dan bukannya apa yang sepatutnya berlaku—setakat mereka dapat menangani subjek audit yang penting sama sekali—adalah tempat mereka beroperasi. Mereka sering melihat ke belakang dan gagal mempengaruhi pemimpin lain dalam organisasi.

 

Jenis 2: Pemimpin audit dalaman yang berenang di kolam yang tenang

Juruaudit dalaman Jenis 2 terlibat, bukan hanya berdiri di tepi memerhatikan permainan. Untuk menerapkan metafora "berenang", mereka telah melompat ke lautan, tetapi mereka teragak-agak untuk mengayunkan bot. Juruaudit Jenis 2 menggunakan piawaian itu, secara kebudak-budakan (kadang-kadang), tetapi ia bersifat dogmatik, bukannya pragmatik. Juruaudit Jenis 2 memberi impak dalam zon pengurusan.

Juruaudit dalaman ini tidak makan tengah hari sahaja, tetapi mereka juga takut mengganggu sebarang masalah. Mereka tahu perniagaan dan berusaha untuk memahaminya dengan lebih baik. Namun, mereka mungkin teragak-agak untuk menolak terlalu keras kepada pengurusan kanan dan mungkin mengelak daripada mencari di tempat yang mereka takut mereka tidak menyukai apa yang mereka lihat. Ini adalah juruaudit dalaman yang menghargai hubungan, berusaha untuk memupuk mereka, dan suka menjaga keamanan.

 

Jenis 3: Pemimpin audit dalaman yang melayari lautan gelora

Juruaudit Jenis 3 memahami bahawa audit dalaman berkembang pesat dalam kebertanggungjawaban dan pembelajaran, jadi mereka menerima lemas sebagai risiko mengambil sikap. Mereka menguruskan ketakutan dan bertindak tanpa memihak. Pemimpin audit dalaman Jenis 3 sentiasa berhasrat untuk menambah baik. Mereka memahami bahawa audit dalaman dipupuk oleh hubungan interpersonal yang berjaya, jadi mereka bertindak sebagai rakan kritikal yang berhubung dengan rakan sekerja di semua peringkat, dan, seperti juruaudit Jenis 2, jarang makan tengah hari bersendirian.

Juruaudit jenis 3 berurusan, sudah tentu, dengan kerumitan, jadi daripada menyusun dan mengatakan apa yang sedang berlaku, mereka bertindak dengan pragmatisme dan kesan, memberikan nasihat langsung tentang apa yang sepatutnya berlaku. Pemimpin audit dalaman Jenis 3 beroperasi di zon perintis, bila dan di mana ia benar-benar penting, dan di mana risikonya. Mereka berada di sana, sebagai contoh, apabila organisasi memasuki pasaran baharu, membeli dan menyepadukan perniagaan baharu, dan aktiviti perintis lain. Selain itu, juruaudit Jenis 3 mempengaruhi tingkah laku dan semakin menangani kerumitan interaktif (senario). Mereka selesa dan lebih biasa dengan bertanya jenis soalan "bagaimana jika" juga.

 

Perintis dan Inovator

Saya pasti sudah jelas sekarang bahawa saya menyokong juruaudit dalaman untuk berusaha untuk menjadi lebih dalam kategori Jenis 3. Juruaudit dalaman yang berkesan bukanlah pemain di belakang tabir, dia adalah pelakon utama dalam arena tadbir urus. Untuk meningkatkan impak dan mendapatkan perkaitan, profesion audit dalaman memerlukan lebih ramai juruaudit Jenis 3 dan lebih banyak perintis dan inovator. Dalam dunia VUCA, senarai semak tidak lagi banyak membantu.

Untuk mengukuhkan skop tindakan, membina modal sosial juruaudit menjadi misi kritikal. Ekuiti perhubungan menjadi kunci dan prasyarat untuk audit dalaman menjadi sebahagian daripada penyelesaian dan bukannya masalah. Fleksibiliti yang tinggi amat diperlukan. Pada zaman COVID-19, mungkin langkah bijak bagi juruaudit dalaman untuk bertanya kepada pengurusan kanan dan lembaga pengarah: "Sejauh manakah audit dalaman boleh membantu organisasi semasa krisis?" Perbualan itu mungkin membawa kepada perspektif baharu dan tumpuan baharu pada aktiviti.

Juruaudit dalaman mungkin juga (sementara) mengambil alih peranan di luar bidang kuasa teras tradisional mereka, bergantung pada konteks organisasi tertentu, dan juruaudit Jenis 3 sentiasa bersedia (malah tidak sabar-sabar) untuk menyertainya. Terdapat banyak juruaudit dalaman yang ditawarkan. Bawa ke meja. Matlamat yang dikongsi, pengetahuan yang dikongsi dan komunikasi yang berkesan (kerap, tepat pada masanya dan berfikiran menyelesaikan masalah) adalah ramuan utama fungsi audit dalaman yang menambah nilai yang berjaya.

Dalam penerbitan bersama Profesor Marc Eulerich (2020) kami menggunakan istilah yang berbeza. Kami mencadangkan model kematangan yang membezakan peranan audit dalaman sebagai rakan kongsi tadbir urus, risiko dan kawalan (GRC), penasihat yang dipercayai dan pemacu nilai sebagai peranan matang dalam fungsi audit dalaman. Jaminan muncul sebagai tema menyeluruh merentas semua peranan: Rakan kongsi GRC menyampaikan perkhidmatan jaminan sebagai tugas teras. Penasihat yang dipercayai melampaui untuk menawarkan nasihat; walau bagaimanapun, selalunya terhad kepada perkara perkara dalam atau dikaitkan dengan kecekapan teras audit dalaman dalam arena GRC. Pemacu nilai pergi lebih jauh, memecahkan sempadan tradisional dan menyumbang kepada perkara yang benar-benar penting dalam organisasi masing-masing, dengan itu juga menangani perkara yang tidak begitu biasa, perkara yang kurang atau tidak diketahui, dan isu yang lebih kompleks.

 

Detik Penentu

Bercita-cita untuk menjadi pemacu nilai (juruaudit Jenis 3) mungkin membantu dan memberikan orientasi kepada juruaudit dalaman untuk bercita-cita tinggi dan berani serta menjadi bintang dalam kegelapan. Audit dalaman berada pada kedudukan yang baik untuk berbuat demikian. Jenis fungsi audit dalaman ini boleh berfungsi pada semua peringkat dalam organisasi, bertindak dalam dan merentasi silo berfungsi, dan memberikan perspektif unik organisasi serta cabaran dan peluangnya. Melalui pendekatan ini, audit dalaman boleh mendapat tempat duduk di meja dan, yang lebih penting, menawarkan sumbangan unik.

Sudah tentu, terdapat perbezaan antara cara CAE dan juruaudit dalaman melihat diri mereka sendiri dan cara pengurusan kanan dan lembaga pengarah memandang audit dalaman. Anda mungkin fikir anda sedang berenang dalam organisasi, tetapi orang lain mungkin melihat anda sebagai pemimpin "di luar", jadi penting untuk sentiasa mendapatkan maklum balas dan menyokong diri anda sendiri.

Dalam dunia VUCA yang pantas, dan lebih-lebih lagi dengan wabak COVID-19, kita semua berada dalam zon perintis sekarang. Sudah tiba masanya untuk audit dalaman, saat yang menentukan, untuk berkata demikian; peluang untuk bersinar juga. Juruaudit jenis 3 akan bersinar. Berniaga seperti biasa atau menunggu apa yang akan berlaku seterusnya bukanlah pilihan.

________________________________________

Dr. Rainer Lenz, CIIA, CIA, QIAL ialah seorang profesional kewangan dan audit berpengalaman selama 30 tahun pengalaman antarabangsa dalam organisasi global, termasuk ABB, Schlumberger, Actavis (kini Teva Pharmaceuticals), Villeroy & Boch, dan SAF-HOLLAND.

Tarikh Input: 31/01/2023 | Kemaskini: 02/02/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBJAw:09:26