Selamat Menyambut Hari Kebangsaan 2023 | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Selamat Menyambut Hari Kebangsaan 2023

Selamat Menyambut Hari Kebangsaan 2023

Carian Oleh : En. Sharul Azman Ramli (Pegawai Kewangan)

 

 

Pada tahun ini, Malaysia akan menyambut Hari Kebangsaan yang ke-66. Dengan tema "Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan," sambutan Hari Kebangsaan kali ini menggamit semua lapisan masyarakat untuk bersatu hati dalam usaha menjayakan agenda perpaduan dan memenuhi harapan untuk masa depan yang lebih gemilang.

Tema yang diangkat pada sambutan kali ini, iaitu "Malaysia Madani," adalah cerminan daripada cita-cita untuk mewujudkan masyarakat yang harmoni, progresif, dan inklusif. Ia merujuk kepada konsep peradaban madani yang menggambarkan suatu masyarakat yang sejahtera, amanah, dan mempunyai nilai-nilai yang luhur. Melalui tema ini, kita diajak untuk memahami bahawa perpaduan dalam pelbagai aspek kehidupan merupakan asas bagi mencapai taraf peradaban yang tinggi.

Tekad perpaduan di sini merujuk kepada usaha bersama untuk mengukuhkan lagi hubungan di antara kaum dan agama di Malaysia. Ia melibatkan penghayatan nilai-nilai kebersamaan, menghormati perbezaan, dan mengeratkan tali persaudaraan. Dalam dunia yang semakin kompleks ini, membangun perpaduan adalah suatu keperluan yang mendesak untuk menjaga keamanan dan kestabilan negara.

Sambutan kali ini juga menekankan tentang penuhi harapan. Ia mengingatkan kita akan tanggungjawab untuk melaksanakan pelbagai usaha yang dapat mewujudkan kehidupan yang lebih baik bagi rakyat. Ini merangkumi pembangunan ekonomi yang lestari, peningkatan kualiti pendidikan, akses kepada kesihatan yang berkualiti, serta pemeliharaan alam sekitar bagi generasi masa depan.

Dalam usaha mewujudkan "Malaysia Madani," generasi muda memainkan peranan yang penting. Mereka adalah pewaris cita-cita perpaduan dan harapan negara. Oleh itu, nilai etika, moral dan patriotisme perlu ditekankan dalam pendidikan mereka. Mereka juga perlu dilibatkan dalam pelbagai program pembangunan untuk memastikan kelestarian dan kemajuan Malaysia.

Sambutan Hari Kebangsaan ke-66 yang mengusung tema "Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan" adalah satu panggilan kepada semua warga Malaysia untuk bersatu tenaga menjayakan visi ini. Melalui usaha bersama, kita mampu membina satu negara yang kukuh, sejahtera, dan berdaya saing di arena antarabangsa. Semangat patriotisme dan semangat kesatuan harus terus berkobar demi memastikan Malaysia terus maju ke hadapan dalam era yang mencabar ini.

Tarikh Input: 21/08/2023 | Kemaskini: 21/08/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
SXFZWAN~