Pengauditan Dari Jauh - Millennial Perspektif | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Pengauditan dari Jauh - Millennial Perspektif

Pengauditan dari Jauh - Millennial Perspektif

Pengauditan Jauh - Perspektif Millennial

oleh Brad Caruso, CPA, WithumSmith + Brown, PC - 1 Ogos 2018

 

Konsep audit jauh telah ada sejak saya memulakan karier saya di Withum lebih 12 tahun yang lalu. Saya bekerja untuk firma yang mengamalkan dan merangkumi semua alat dan keupayaan untuk melaksanakan tugas sedemikian: perisian untuk secara langsung mengeluarkan data dari sistem komputer; alat analisis data; Kotak untuk memindahkan fail dengan selamat dan telus; e-mel (jelas); Skype; telefon pintar; sistem pengurusan dokumen elektronik; akses kepada confirmation.com dan banyak pekerja celik teknologi. Tetapi dengan semua itu, kami tidak mengaudit 100 peratus pelanggan kami dari jauh. Mengapa?

 

Tidak Semua atau Tiada

Saya telah mencuba pengauditan di tapak dan pengauditan jauh, dan alasan saya merasakan pengauditan jauh tidak merangkumi sepenuhnya adalah alasan yang sama mengapa blockchain akan mengambil masa untuk dilaksanakan dalam industri perakaunan: kedua-dua pihak untuk setiap transaksi perlu menggunakan teknologi yang sama dan beroperasi di bawah minda yang sama. Sebahagian besar audit boleh dilakukan dari jauh di samping mengekalkan tahap perkhidmatan pelanggan bertaraf dunia seperti pengauditan di tapak. Walau bagaimanapun, saya tidak percaya 100 peratus audit harus jauh. Lagipun, kami berada dalam industri perkhidmatan pelanggan, dan perbualan yang baik mengenai makanan Itali tidak pernah menyakiti sesiapa pun!

 

Kebaikan dan keburukan

Katakan anda selesa dengan konsep menjalankan audit anda 100 peratus dari jauh dan pelanggan anda juga. Sebelum anda mulakan, disini ada kebaikan dan keburukan untuk pertimbangan anda.

 

Kebaikan:

 • Pengauditan jauh secara jelasnya meningkatkan kualiti hidup kerana ia membolehkan anda bekerja di mana-mana sahaja. Ini juga meningkatkan kecekapan dan keberkesanan kerana, mari kita bersikap jujur, kita mahu mengeluarkan kot sukan yang meliputi pajama kita pada suatu masa ketika waktu siang!
 • Siapa yang mahu seorang juruaudit dalam bangunan mereka mengambil ruang bilik persidangan yang berharga? Ia mewujudkan ketegangan dan keresahan. Melakukan audit dari jauh melegakan beberapa ketegangan itu kerana kakitangan pelanggan mungkin tidak merasakan privasi mereka dicerobohi.
 • Saya telah melihat kakitangan di sebuah bilik persidangan yang terletak bersebelahan pejabat pelanggan menghantar e-mel kepada pelanggan dengan senarai soalan. Kenapa saya perlu memandu selama dua jam dari rumah saya untuk berbuat demikian?
 • Pengauditan jauh mencipta tumpuan dan ketelusan yang lebih, terutamanya apabila menggunakan alat khusus seperti Box, Microsoft Team dan lain-lain untuk membantu dalam proses tersebut. Permintaan saling bersemuka berbeza daripada e-mel dalam pelbagai cara.
 • Anda tidak membuang masa seseorang - dan masa tidak di sia-siakan duduk di sekeliling sambil menunggu. Apabila anda ada mesyuarat yang diperlukan atau masalah rumit yang memerlukan perhatian, mesyuarat secara bersemuka boleh diatur dan masa akan dibelanjakan dengan baik.

 

Keburukan:

 • Sebagai pemeriksa penipuan yang disahkan dan sosialit, saya menghargai berada di tempat pelanggan untuk memahami persekitaran dan mengenali orang ramai.
 • Melihat reaksi orang terhadap soalan dan dialog menyediakan maklumat yang berharga untuk membantu dalam menjalankan audit.
 • Pernahkah anda berada di panggilan Skype di mana anda tahu orang terganggu? Ia boleh mengganggu dan tidak produktif. Pertemuan perseorangan cenderung untuk membantu dalam "pada masa ini."
 • Pengauditan jauh memerlukan pelanggan untuk menghargai penggunaan teknologi dan menggalakkan mereka untuk menginginkan perubahan dalam tabiat mereka (ada yang lebih sesuai untuk berubah daripada yang lain). Walau bagaimanapun, walaupun anda sering cuba melakukan kerja sebanyak yang boleh dari jauh, selalu terdapat beberapa pelanggan yang tidak responsif ketika anda tidak berada di pejabat mereka.
 • Sistem teknologi perlu ditingkatkan ke seluruh industri untuk mendapatkan lebih banyak data secara elektronik. Apabila pelanggan mempunyai timbunan dan timbunan kertas invois dan kertas sebagai dokumen sokongan, mereka dikehendaki mengimbas setiap permintaan ke dalam fail PDF atau format elektronik lain dan memindahkan dokumen tersebut secara elektronik yang boleh menjadi beban dan gangguan yang tidak diingini kepada sesetengah orang.
 • Saya suka di kelilingi orang dan bekerja dengan pelanggan untuk mencari penyelesaian bersama. Saya tidak menerima kepuasan yang sama melaksanakan audit dari jauh berbanding saya bekerja bersebelahan dengan pelanggan. Begitu juga dengan kakitangan. Dalam persekitaran yang jauh, pasukan kami tidak selalu berada di tempat yang sama. Ini menimbulkan kesukaran dalam mewujudkan hubungan di mana lebih mudah apabila semua orang berada di lokasi yang sama.

 

Ya atau tidak

Secara keseluruhannya, saya menganjurkan pengauditan jauh untuk dapat mengautomasikan perkara yang membosankan (tugas manual) dan menempah untuk bersemuka dengan aktiviti nilai tambah dan menyelesaikan situasi yang sukar. Mengenalpasti serta membuat pengesahan data pelanggan kepada pihak ketiga melibatkan juruaudit dan pihak ketiga, tidak semestinya pelanggan, oleh itu boleh dilakukan di mana-mana sahaja. Sebagai profesion kami bergerak ke arah ini, dan apabila lebih banyak pelanggan mengadopsi dan menerima teknologi, saya sangat yakin kita akan melihat perubahan positif yang akan diterjemahkan kepada kualiti hidup yang lebih tinggi dengan kualiti audit yang sama yang selalu kami sediakan. Dan untuk semua penyair di luar sana yang membuatnya sampai akhir artikel ini (iaitu rakan kongsi, tetapi saya salah seorang daripada mereka jadi saya rasa saya mendapat trend seperti seolah-olah milenium lakukan dan secara khusus hakikatnya bahawa saya berbeza), Saya meninggalkan anda dengan satu tip: tanya pelanggan anda bagaimana mereka merasakannya sebelum menulisnya.

 

Pengarang: Brad Caruso, CPA, CFE, adalah rakan kongsi di WithumSmith + Brown. Beliau adalah ahli Kumpulan Not-for-Profit dan Perkhidmatan Pendidikan Withum, dan dia adalah pemimpin dalam proses audit firma dan pasukan analisis pusat. Beliau adalah ahli NJCPA.

Tarikh Input: 21/03/2019 | Kemaskini: 17/04/2019 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBJA:09:45