Pendekatan Pengauditan Berdasarkan Data Dapat Meningkatkan Kepercayaan Dalam Perniagaan | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Pendekatan Pengauditan Berdasarkan Data Dapat Meningkatkan Kepercayaan dalam Perniagaan

Pendekatan Pengauditan Berdasarkan Data Dapat Meningkatkan Kepercayaan dalam Perniagaan

 

Keupayaan untuk menganalisis sejumlah besar data akan mengubah audit. Mungkinkah ia meningkatkan kepercayaan dan ketelusan?

 

Secara ringkas

Transformasi digital dunia korporat mewujudkan rantaian nilai baru berdasarkan memanfaatkan nilai data.

Ini akan memfasilitasi perpindahan ke pendekatan berbasis data, dengan potensi untuk meningkatkan kepercayaan dalam proses dan memberikan ketelusan yang lebih besar bagi pihak berkepentingan.

Faktor yang membatasi adalah sejauh mana standard audit yang ada memungkinkan untuk menggunakan teknik analisis data lanjutan

 

Oleh kerana aktiviti semakin bergantung pada teknologi digital, syarikat di setiap sektor menghasilkan dan mengumpulkan jumlah data yang semakin meningkat. Perbendaharaan kata baru telah muncul untuk merangkumi sejumlah besar ini, yang menampilkan kata-kata seperti exabyte (1018 bait), zettabyte (1021 bait) dan yottabyte (1024 bait). Potensi untuk membuat bentuk nilai baru dari aset data ini, serta mengubah atau melindungi model perniagaan semasa, telah diakui secara meluas bahkan sebelum digitalisasi dipercepat COVID-19.

Transformasi digital dapat mencipta model perniagaan yang sama sekali baru, seperti platform berasaskan data dalam talian yang mengubah pasaran untuk perkhidmatan jangka pendek dan perkhidmatan teksi. Tetapi setakat ini, kejayaan global ini adalah pengecualian. Sebilangan besar syarikat sedang menghadapi tantangan bersama: mengubah model perniagaan mereka dengan mengubah data dari kos - untuk memperoleh, menyimpan, melindungi, mengurus dan menyebarkannya - menjadi mesin nilai.

 

Rantaian nilai generasi akan datang

Dalam usaha mereka untuk melakukan transformasi digital, syarikat, dengan tahap yang berbeza, menggunakan teknologi yang membolehkan data. Teknologi ini, termasuk pemprosesan bahasa semula jadi, pengecaman suara, realiti maya atau tambahan dan penglihatan komputer, didasarkan pada algoritma pembelajaran mesin dan disokong oleh kapasiti pengkomputeran tanpa had yang ditawarkan oleh pengkomputeran awan.

Namun, dorongan untuk menjadi "perusahaan pintar" memerlukan lebih daripada teknologi. Ini adalah transformasi mendasar yang merangkumi rantaian nilai syarikat, orang dan budayanya. Memanfaatkan kekuatan data untuk membuat nilai adalah tindakan penyeimbangan, yang dapat ditangkap dalam apa yang kita sebut rantaian nilai cerdas. Rangka kerja ini dimulakan dengan mengenal pasti nilai yang ingin diciptakan syarikat, kemudian menentukan model perniagaan yang diperlukan untuk mencapai nilai ini, bersama dengan kecerdasan, data dan teknologi yang diperlukan untuk memperkasakan perniagaan dan menciptakan nilai. Semua elemen ini memerlukan pertimbangan dan pelaburan untuk mewujudkan syarikat yang berasaskan data.

Lima elemen ini - proposisi nilai, model perniagaan, kecerdasan, data dan platform teknologi - dihubungkan dan disahkan oleh elemen penting keenam: kepercayaan. Syarikat yang berhasrat untuk digitalisasi dengan cara ini mesti merancang setiap bahagian rantaian nilai cerdas mereka dengan cara yang dapat mewujudkan dan meningkatkan kepercayaan di antara pihak berkepentingan mereka, sehingga semua yang dibuat di sepanjang rantaian nilai dapat dipercayai.

Transformasi digital dunia korporat ini mempunyai implikasi mendalam bagi profesional audit. Model perniagaan yang berkembang, digitalisasi operasi syarikat dan kemampuan juruaudit untuk mengumpulkan dan menganalisis sejumlah besar dan kedalaman maklumat digital akan mengubah cara audit dijalankan.

Ketika mereka mendigitalkan, perniagaan syarikat-syarikat yang diaudit berubah menjadi menyerupai ekosistem yang semakin cair di mana rantaian nilai dipecah, dengan elemen-elemen penting yang diperoleh secara langsung dari penyedia perkhidmatan luaran dan pembekal sub-perkhidmatan. Saluran pengedaran korporat juga meluas dan mempelbagaikan B2B, B2C dan B2B2C. Mampu menanam kepercayaan di seluruh ekosistem ini akan menjadi kunci. Boleh dikatakan persoalan terbesar adalah di mana batasan skop audit akan berada di masa depan.

 

Menerapkan analisis data berskala besar membolehkan pasukan audit memeriksa ketepatan penyata kewangan dengan lebih cepat dan lebih terperinci. Ini juga bermaksud bahawa kemampuan untuk menggunakan analisis data dan menafsirkan hasil yang dihasilkan menjadi kemahiran utama bagi semua juruaudit, dan bukan domain pakar.

 

Aliran data baru

Bagaimana juruaudit menjalankan audit juga akan berubah apabila data korporat berkembang. Pelancaran rangkaian telekomunikasi 5G akan menghidupkan Internet of Things (IoT) - berbilion peranti bersambung yang menangkap data melalui sensor jarak jauh. Sebagai contoh, semakin banyak syarikat menggunakan sistem logistik berasaskan blockchain untuk mengautomasikan pemprosesan barang dalam perjalanan dan meningkatkan kecekapan dan ketelusan. Inovasi seperti ini menghasilkan aliran data baru yang menyediakan sumber maklumat baru yang akan memasuki proses audit.

Kemungkinan yang diciptakan oleh aliran data baru ini termasuk mengaudit set data penuh dan bukannya sampel terhad, yang memberikan bukti audit yang lebih komprehensif. Ini juga memberi peluang kepada auditor untuk memperdalam pemahaman mereka tentang maklumat kewangan dan bukan kewangan syarikat, yang membawa kepada pengenalpastian risiko salah nyata yang salah, termasuk risiko penipuan.

Menerapkan analisis data berskala besar membolehkan pasukan audit memeriksa ketepatan penyata kewangan dengan lebih cepat dan lebih terperinci. Ini juga bermaksud bahawa kemampuan untuk menggunakan analisis data dan menafsirkan hasil yang dihasilkan menjadi kemahiran utama bagi semua juruaudit, dan bukan domain pakar. Analisis data diterapkan dari depan ke belakang dari sistem pengumpan hulu ke lejar umum. Oleh itu, latihan dalam analisis data untuk pasukan audit telah menjadi keutamaan utama bagi firma audit.

 

Meningkatkan kepercayaan dalam audit

Terdapat juga potensi yang jelas untuk proses yang didorong oleh data untuk meningkatkan kepercayaan dalam proses audit dan memperluas kepercayaan dengan, misalnya, memberikan jaminan atas keamanan dan privasi data IoT yang ditangkap dan diproses oleh entitas yang diaudit. Menjadi lebih berasaskan data juga akan membolehkan juruaudit untuk menunjukkan bagaimana mereka mencapai kesimpulan mereka, memberikan ketelusan yang jauh lebih besar untuk pihak berkepentingan. Namun, peningkatan kepercayaan ini hanya mungkin terjadi ketika auditor mendokumentasikan dengan jelas data mana yang telah mereka akses, pemeriksaan yang telah mereka buat, proses yang mereka ikuti dan teknologi yang telah mereka gunakan, sehingga pihak ketiga yang bebas dapat memahami dengan jelas bagaimana audit itu dilakukan.

Begitu juga, terlalu bergantung pada teknologi untuk menjalankan audit akan menjadi kesalahan berbahaya. Teknologi pasti dapat meningkatkan kelajuan dan ketepatan audit, tetapi mereka tidak diharapkan dapat menggantikan penilaian profesional juruaudit yang berpengalaman. Proses yang dilakukan oleh pasukan audit mestilah cukup mantap untuk memungkinkan risiko teknologi gagal.

Juruaudit masih perlu mengesahkan sistem kawalan dalaman, melaksanakan penilaian bebas dan menerapkan keraguan profesional. Walau bagaimanapun, menggunakan analitik data di mana sesuai harus memungkinkan mereka untuk fokus pada bidang di mana kemahiran profesional mereka paling berharga.

 

Persekitaran peraturan perlu berkembang agar juruaudit dapat menggunakan teknik analisis data dan data dengan lebih berkesan. Faktor yang membatasi hari ini, dari sudut pandang auditor, bukan kemampuan teknologi mereka, tetapi sejauh mana standard audit yang ada akan membolehkan mereka menerapkannya sebagai ganti kaedah tradisional.

Bagaimana penggunaan teknologi adalah satu kejayaan

Walaupun idea bahawa analisis data berskala besar dapat memungkinkan pengauditan masa nyata menarik, ia tidak selaras dengan mandat juruaudit semasa untuk mengesahkan penyata kewangan setiap suku tahun, setengah tahun atau tahunan, sebagaimana yang berlaku. Walaupun teknologi itu memungkinkan kemungkinan pengauditan masa nyata, adakah pasaran mencari tahap kepercayaan ini terhadap kewangan syarikat?

COVID-19 telah mempercepat proses digitalisasi di banyak syarikat dan sektor dan membuat banyak dari mereka lebih bersedia untuk berkongsi data secara elektronik, menggunakan saluran selamat. Ini melangkaui dokumen: dalam beberapa bulan kebelakangan ini, juruaudit EY telah melakukan tinjauan pusat data syarikat melalui pautan video ke komputer riba, misalnya.

Kesedaran bahawa syarikat dan juruaudit dapat mengubah cara mereka beroperasi dengan begitu cepat, dengan syarat semua pihak berkepentingan utama dan pembuat keputusan dipersetujui dan menyokong penggunaan teknologi yang lebih besar, adalah kejayaan penting bagi kedua-dua firma audit dan syarikat yang mereka audit. Ini harus menambah momentum untuk mempercepat kemajuan penggunaan analitik data lanjutan untuk melakukan audit, dan memfasilitasi peralihan dari audit digital yang memungkinkan data hari ini, ke audit yang sepenuhnya didorong oleh data di masa depan.

Tetapi elemen penting yang lain juga mesti diterapkan. Pada tahap praktikal, terdapat variasi yang luas dalam bagaimana syarikat yang siap melakukan pendekatan berdasarkan data. Faktor pembatas biasanya ialah sama ada syarikat mempunyai timbunan teknologi bersepadu yang akan membolehkan mereka mengekstrak data dan menganalisisnya secara konsisten dan pantas. Beberapa organisasi juga boleh menyekat akses dan penggunaan data di luar persekitaran kawalan mereka sendiri; memang, di beberapa bidang kuasa, undang-undang privasi data tempatan lebih ketat.

Begitu juga, persekitaran pengawalseliaan perlu berkembang agar juruaudit dapat menggunakan lebih berkesan penggunaan data dan teknik analisis data yang telah tersedia. Faktor yang membatasi hari ini, dari sudut pandang auditor, bukan kemampuan teknologi mereka, tetapi sejauh mana standard audit yang ada akan membolehkan mereka menerapkannya sebagai ganti kaedah tradisional. Pertanyaan peraturan mungkin menjadi sangat mendesak di bidang di mana penggunaan analisis data oleh auditor mulai mengungkapkan pandangan baru mengenai perniagaan yang melampaui skop mandat audit itu sendiri. Berkongsi pandangan tersebut dengan syarikat yang diaudit akan membangkitkan isu-isu penting mengenai kebebasan yang menuntut pertimbangan yang teliti oleh juruaudit dan pengawal selia.

Pindah ke proses audit yang lebih berasaskan data sedang dijalankan dan akan terus berjalan dengan pantas. Persoalannya bukan jika, tetapi bila dan sejauh mana pendekatan berdasarkan data akan mengubah proses audit tradisional.

  

Ringkasan

Transformasi digital dunia korporat bermaksud juruaudit kini mempunyai akses kepada sejumlah besar data. Langkah menuju pendekatan berdasarkan data berpotensi untuk meningkatkan kepercayaan dalam proses audit, tetapi penilaian profesional auditor masih memiliki peranan penting untuk dimainkan.

 

Sumber : https://pulse.icdm.com.my/article/how-a-data-driven-auditing-approach-can-increase-trust-in-business/

Artikel Oleh :

Marco Vernocchi

EY Global Chief Data Officer

Andreas Toggwyler

EY Global Assurance Chief Data Officer

Carian Artikel Oleh: CIK NURRUL SYAKIRA BAKHTIAR | PEGAWAI KEWANGAN KANAN BAHAGIAN AUDIT DALAM | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

Tarikh Input: 09/09/2021 | Kemaskini: 13/09/2021 | faiz_suparman

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBJAT:09:58