Mendepani Cabaran Komunikasi Digital | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Mendepani Cabaran Komunikasi Digital

Mendepani Cabaran Komunikasi Digital

Carian Artikel Oleh : Jawatankuasa Laman Web Bahagian Audit Dalam

Artikel Oleh : Dhaifanzufar Dazuka

Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam

Sumber : Berita Harian

 

Pada zaman digital ini, hampir seluruh kehidupan manusia adalah berkait dengan perhubungan melalui jaringan internet yang menjadikannya berkembang sangat pesat.

Negara maju terus mencatat pencapaian dan perkembangan komunikasi digital yang sangat progresif serta canggih bagi kemudahan rakyatnya dalam urusan harian, selain memberi impak positif kepada pembangunan ekonomi.

Korea Selatan misalnya, menjadi antara negara dengan bandar pintar yang mengaplikasikan teknologi digital dalam urusan harian rakyat, khususnya dalam pengangkutan awam, perniagaan, keperluan perkhidmatan sosial awam dan urusan transaksi wang.

Perkembangan serupa juga lama-kelamaan akan tiba ke negara sendiri. Adakah nanti, kita mampu mengharungi cabaran sebagai sebuah negara digital yang maju? Apakah cabaran yang menanti kita pada tahun baharu ini dalam perkembangan komunikasi digital ?

Antara cabaran yang perlu diatasi dalam memperkasakan komunikasi digital negara termasuklah kos sara hidup rakyat yang semakin meningkat.

 

Digital communication tools pros and cons - Real Business

 

Susulan itu, penyediaan perkhidmatan 5G bakal melakar landskap teknologi baharu dan menawarkan pengalaman pengguna yang lebih baik dan pantas. Apa yang perlu dilihat adalah hasrat perkembangan komunikasi digital mempengaruhi kos pembelian peranti baharu dan kenaikan harga bil rangkaian internet yang tinggi.

Hal ini ditambah dengan beban perbelanjaan dan kos barangan yang semakin meningkat. Ia sekali gus boleh mempengaruhi jurang penggunaan masyarakat bandar serta luar bandar terhadap komunikasi digital.

Isu kos sara hidup yang semakin meruncing khususnya di tahun 2022 ini menyebabkan kesukaran rakyat untuk beralih ke penggunaan media digital dan keperluan aplikasi yang baharu serta berteknologi tinggi.

Selain itu, perubahan dalam politik dan dasar pembangunan komunikasi digital sedia ada juga mampu menjadi cabaran besar. Politik di Malaysia sentiasa mempunyai cerita tersendiri dan kadangkala membawa kepada ketidakstabilan pemerintahan. Perkara ini sangat merugikan rakyat dan negara kerana ia sangat memberi kesan kepada pelan sedia ada yang sudah dirancang. Ia turut mempengaruhi kepercayaan pelabur luar terhadap ekonomi negara.

Pelan negara ke arah negara komunikasi digital yang mampan mungkin terbantut jika pelaksanaannya setiap tahun terganggu dengan perubahan kehendak politik dan kepemimpinan yang tidak konsisten objektifnya.

 

 Digital Communication Etiquette: Do's And Don'ts Of Workplace Interactions  - Careerbright.com

 

Sesuatu dasar tidak dapat berkembang dengan baik dan lancar jika berlaku ketidaktentuan pemimpin dan politik. Keperluan pentadbiran yang stabil amat diperlukan supaya negara terus membangun dan maju. Dalam hal ini, membawa kita untuk berfikir adakah tahun 2022 ini pemimpin kita sedia untuk bekerja keras dan memperkasakan pembangunan komunikasi digital demi rakyat dan negara.

Tarikh Input: 21/01/2023 | Kemaskini: 01/02/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBLAw:11:00