Lima Sebab Calon Berbakat Memilih Audit Dalam | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Lima Sebab Calon Berbakat Memilih Audit Dalam

Lima Sebab Calon Berbakat Memilih Audit Dalam

 

Oleh Emadul Hannan, Internal Audit 360

Beberapa tahun yang lalu, audit dalam tergolong di kalangan peranan yang kurang diminati untuk profesional kewangan yang semakan berpesat kembang. Ada yang menganggapnya sebagai tempat terendah di dalam kewangan, di mana pekerja yang kurang memuaskan ditangguhkan sementara pekerja muda yang lebih menjanjikan dimasukkan ke dalam apa yang mereka anggap sebagai jawatan yang lebih menarik. Pasca Enron, sememangnya keadaan berubah apabila audit dalam diletakkan di luar kewangan dalam organisasi dan ketua eksekutif audit mula melaporkan sama ada kepada Ketua Pegawai Eksekutif atau Lembaga pengerusi audit. Bukan sahaja audit dalam meningkat dengan ketara dan penting dalam organisasi, para profesional muda mula melihat pekerjaan sebagai cara untuk mempelajari perniagaan dan membuat hubungan dengan pemimpin kanan di seluruh syarikat.

Sebahagian daripada kerja saya sebagai juruaudit dalam di Bangladesh, saya berinteraksi dengan ramai para profesional muda. Akhir-akhir ini, banyak dari mereka telah menjelaskan kepada rakan-rakan saya dan saya bahawa mereka ingin lebih menguasai kerjaya mereka dan memiliki lebih banyak peluang membuat keputusan. Mereka biasanya meminta tugasan yang membolehkan mereka mencari skop baru, memperkuat dan mendedahkan kemahiran terbaik yang mereka ada, dan mencari kerjaya yang sesuai. Saya memberitahu mereka bahawa mereka perlu menggunakan kemampuan dan hasrat mereka untuk dapat menghubungkan titik-titik di dunia yang kompleks dan global.
Saya mencadangkan mereka meneroka kemungkinan bekerja dalam audit dalaman, di mana saya menghabiskan sebahagian besar daripada tiga puluh tiga tahun kerjaya saya. Peranan itu penuh dengan peluang untuk berkembang, belajar perniagaan, menjadi pembuat keputusan yang lebih baik, mengasah kemahiran komunikasi, dan menjadi profesional yang berkebolehan. Mungkin anda sedang mempertimbangkan menjadi juruaudit dalam atau sedang mencari bahan untuk meyakinkan seseorang untuk menyertai pasukan audit dalaman anda. Berikut adalah lima alasan utama profesional muda yang berbakat memilih untuk membuat kerjaya di audit dalam, serta apa yang mereka akan dapat daripada ini.

Sebab 1: Anda Akan Memperoleh Memahami Penuh Bagaimana Perniagaan Berfungsi
Kitaran audit dalam biasanya bermula dengan melengkapkan penilaian risiko dan kemudian suatu rancangan audit. Merancang rancangan sedemikian, dengan skop dan meliputi semua audit dalam tahun ini, adalah satu usaha yang dituntut dalam menangani risiko yang sentiasa muncul dan memberi kesan kepada setiap aspek perniagaan. Rancangan audit yang jauh melebihi kewangan, sudah tentu, termasuk operasi, strategi, pemasaran, dan IT, serta bidang perniagaan yang lain. Juruaudit dalam perlu memahami keselamatan siber dan perlindungan data dan banyak konsep IT lain.
Cabaran untuk memproses dan memperoleh pemahaman tentang begitu banyak aspek yang berbeza tentang syarikat adalah penting, tetapi begitu juga potensi pembelajaran.
Apabila anda bekerja sebagai juruaudit dalam, anda akan terdedah kepada kepelbagaian masalah yang mengajar anda bagaimana sebuah syarikat benar-benar berfungsi dan apa yang menjadikannya tanda. Anda akan belajar menggunakan kerangka kerja dan organisasi peta, anda perlu membuat hubungan dengan cepat di seluruh sektor, budaya dan fungsi, dan anda akan mendapat pengalaman dalam menilai keutamaan yang dinamik dan halangan yang mempengaruhi prestasi syarikat.
Sebab 2: Anda akan Meningkatkan Keupayaan Analitik Anda
Berapa kerap kita mendengar bahawa pasukan audit dalam sedang mencari kemahiran analisis yang lebih banyak. Kejayaan audit dalam sangat bergantung pada ketersediaan dan analisis data secara menyeluruh, bukan hanya pengumpulan dokumen dan bahan yang relevan dalam fasa perancangan dan penyaringan, tetapi juga penafsiran data operasi dan proses. Mengetahui di mana untuk mencari data dan melihat potensi untuk apa yang dapat anda ceritakan adalah sebahagian besar daripada audit dalam dan akan menyampaikan semua profesional dengan baik dalam peranan di luar audit dalam.
Dalam usaha untuk mendapatkan maklumat dalam semua aspek tugasan audit, anda akan dapat membangun dan menggunakan teknologi terkini dalam analisis dan membangunkan pendekatan yang berpusatkan data kepada penyelesaian masalah. Perlombongan data dan penyelesaian data besar semakin menjadi sebahagian daripada peti peralatan audit dalam, kerana ia mewujudkan ketelusan dalam operasi dan meningkatkan tahap jaminan dalam sebarang tugasan dengan bergerak dari persampelan ke analisis populasi penuh. Oleh itu, anda boleh memberi jaminan yang lebih baik kepada pihak pengurusan dan lembaga.
Mendapatkan pendedahan kepada teknologi dan bekerja untuk menavigasi aliran data yang besar akan membantu anda membina otot analisis.
Sebab 3: Anda Akan Memperoleh Kemahiran Kepimpinan
Semasa kerjaya audit dalam anda, kemungkinan bahawa pada satu ketika anda akan mengalami rintangan daripada pihak pengurusan untuk menerima penemuan audit anda, atau bahkan permusuhan. Dalam sesetengah kes, mereka mungkin akan mengganggu kerja audit lapangan anda dengan menyediakan maklumat semata-mata atau tidak memberi kerjasama semasa anda mengumpulkan dokumentasi. Anda perlu berurusan dengan pengurus yang mengabaikan penemuan audit atau menolaknya kerana mereka tidak suka diberitahu apa yang perlu dilakukan atau enggan bertanggungjawab terhadap masalah di jabatan mereka. Sesetengah akan beranggapan bahawa juruaudit adalah orang luar untuk operasi harian mereka dan akan mengatakan mereka tidak faham bagaimana fungsi atau proses mereka benar-benar berfungsi. Kebanyakan orang tidak suka berada di bawah pemerhatian dan itu difahami.

Walaupun pengalaman ini boleh menjadi tidak menyenangkan, kejayaan anda akan bergantung kepada keupayaan anda untuk mewujudkan persekitaran di mana para pengurus terbuka kepada cadangan dan idea anda dan menjadi terbuka untuk bertindak atas penemuan audit. Anda akan belajar bagaimana menangani kekaburan, bagaimana mempengaruhi orang lain, dan bagaimana untuk tetap tenang dan menangani bantahan tanpa merosakkan kolaborasi jangka panjang. Ini adalah kemahiran kritikal untuk menjadi pemimpin, rakan perniagaan, atau agen perubahan dalam dunia transformasi kekal.
Sebab 4: Anda akan menjadi Komunikator Terbaik
Komunikator yang sangat efektif adalah pandai bertanyakan soalan, dan kemudian mendengar dengan kedua-dua mata dan telinga mereka, serta membaca antara baris apa yang dikatakan. Juruaudit dalam mendapat banyak peluang untuk mengasah kemahiran komunikasi mereka. Memang, kejayaan sebagai juruaudit dalam bergantung kepadanya. Anda akan mengadakan wawancara, melakukan lawatan, lawatan tapak, dan berinteraksi dengan pelbagai jenis orang di banyak kedudukan yang berbeza baik senior dan junior. Menanyakan soalan-soalan yang baik dan memahami dan mentafsir apa yang anda dengar, akan menjadi yang paling utama dan juruaudit dalam yang baik akan membangunkan kemahiran ini di skop, termasuk membaca di antara garis, membaca bahasa tubuh, menafsirkan apa yang tidak dikatakan, dan keperluan komunikasi yang lain. Audit dalam adalah mengenai komunikasi.

Tetapi ia bukan hanya menjadi pendengar yang lebih baik. Anda masih perlu mendapatkan mesej anda. Mencari kejayaan dalam menyampaikan mesej-mesej itu adalah mengenai bercerita. Realiti adalah rumit, tetapi cerita membantu memberikan bentuk yang komprehensif. Anda perlu memikirkan mesej anda: siapa pahlawan dalam cerita, apa matlamat, halangan yang ada untuk mengatasi, dan apakah moral cerita? Anda perlu menyesuaikan cerita kepada khalayak anda, menggunakan nada dan perspektif yang betul, dan pastikan anda tidak kehilangan perhatian khalayak yang dimaksudkan. Jika anda menguasai kemahiran tersebut, anda boleh berinteraksi dengan mudah dan berkomunikasi dengan semua orang dalam ekosistem perniagaan: eksekutif, pelanggan, pembeli, rakan sekerja, vendor dan lain-lain.
Sebab 5: Anda akan belajar untuk menjadi pelajar yang lebih baik
Kelebihan besar bekerja dalam audit dalam ialah setiap hari berbeza. Anda mendapat pendedahan kepada banyak bidang dan proses yang berbeza yang memaksa anda untuk terus belajar perkara baru. Ini akan menjadikan anda pelajar yang lebih baik secara umumnya. Audit memaksa orang untuk memperoleh semua kemahiran dan kemampuan yang mereka perlukan. Juruaudit dalam perlu menjadi pengkaji pantas dan mendapat pengetahuan tentang spektrum topik yang luas. Mereka juga perlu mengekalkan kecekapan mereka pada setiap masa. Untuk terus berkesan, mereka perlu terus selaras dengan standard industri dan amalan terbaik di kedua-dua bidang kewangan dan operasi.
Juruaudit yang baik adalah berdasarkan definisi pelajar tanpa henti dan suka belajar. Tetapi memperoleh pengetahuan hanyalah permulaan. Apa yang anda perlukan kuasai, ialah cara mengurus dan menggunakan pengetahuan itu. Dalam dunia digital yang berubah-ubah, anda tidak mampu bertahan. Apa yang anda perlu lakukan, belajar terus belajar.
Seperti yang dikatakan oleh Warren Buffet, "melabur dalam diri sendiri adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan. Apa-apa yang meningkatkan bakat anda sendiri; tiada siapa yang boleh membahayakannya atau mengambilnya dari diri anda. "Pembelajaran tidak berakhir apabila sekolah berakhir: luaskan pemikiran anda, kembangkan pemikiran anda, dan kekal tajam. Lagipun, kepuasan bermakna kepupusan.
Walaupun terdapat banyak manfaat lain untuk menjadi juruaudit dalam, ini adalah beberapa perkara besar yang telah menarik individu berbakat untuk profesion selama beberapa dekad. Sukar untuk membayangkan disiplin perniagaan yang boleh menjadi lebih bermanfaat.

Penulis : Emadul Hannan ialah ketua audit dalam di HSBC Bangladesh

 

Artikel disediakan oleh : Cik Shariffah Hazirah Binti Syed Jainal Abidin

Tarikh Input: 07/08/2019 | Kemaskini: 07/08/2019 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBJAU:09:36