Kecerdasan Buatan (AI) Dalam Aplikasi Google Workspace | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Kecerdasan Buatan (AI) Dalam Aplikasi Google Workspace

Kecerdasan Buatan (AI) Dalam Aplikasi Google Workspace

Carian Oleh : Mohd Azis Abdullah

Artikel Oleh : A new era for AI and Google Workspace

Sumber : Google

 

Google telah mengumumkan implementasi era baru AI generatif ke aplikasi Google Workspace, termasuk Google Docs, Gmail, Sheets dan Slides. Matlamat inisiatif ini adalah untuk membantu pengguna menjimatkan masa dan bekerja dengan lebih cekap dengan mengautomasikan tugasan berulang dan mencadangkan kandungan yang berguna.

Ciri-ciri ini termasuk cara baharu untuk menjana, meringkaskan dan merumuskan teks dengan AI dalam Aplikasi Google Docs (serupa dengan OpenAI's ChatGPT), pilihan untuk menjana e-mel penuh dalam Gmail berdasarkan titik tumpu ringkas pengguna dan keupayaan untuk menghasilkan AI Imej, audio dan video untuk menggambarkan pembentangan dalam Slaid (serupa dengan Microsoft Designer, dikuasakan oleh DALL-E OpenAI dan Canva, dikuasakan oleh Stable Diffusion).

Di antara ciri-ciri AI yang diterapkan dalam aplikasi Google Workspace adalah:-

  1. Smart Compose - Google Docs: Penggunaan teknologi machine learning untuk cadangan ayat atau frasa yang diinput. Ini boleh menjimatkan masa penulisan bagi melengkapkan dokumen.
  2. Smart Reply - Gmail: Ciri ini mencadangkan respons pantas kepada e-mel berdasarkan kandungan mesej. Pengguna boleh memilih salah satu balasan yang dicadangkan atau menyesuaikan balasan mereka sendiri.
  3. Smart Sheets: Ciri ini menggunakan machine learning untuk menganalisis data dan mencadangkan cara atau rekabentuk visual data yang sesuai. Ini boleh membantu pengguna membuat carta dan graf dengan cepat dan berkesan.
  4. Smart Fill - Google Sheets: Ciri ini menggunakan machine learning untuk mengisi data secara automatik berdasarkan corak yang dikesan dalam data sedia ada. Ini boleh menjimatkan masa dan mengurangkan jumlah kemasukan data manual yang diperlukan.
  5. Smart Layouts - Google Slides: Ciri ini menggunakan machine learning untuk membuat cadangan layouts Google Slides berdasarkan maklumat isi kandungan pembentangan. Ini boleh membantu pengguna membuat persembahan yang lebih menarik secara visual dan berkesan.

 

Dengan membawa ciri AI generatif ke suite Google Workspace, Google menyasarkan untuk membantu pengguna bekerja dengan lebih bijak melalui fungsi automasi tugasan berulang, mengurangkan jumlah kemasukan data manual dan membantu pengguna mencipta kandungan yang menarik dengan cepat.

Secara keseluruhan, ciri AI generatif ini berpotensi meningkatkan produktiviti dan kecekapan pengguna Workspace dengan ketara serta membantu pengguna menjimatkan masa dan bekerja dengan lebih cekap, membolehkan mereka menumpukan pada aspek kreatif kerja mereka.

Tarikh Input: 19/04/2023 | Kemaskini: 19/04/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBKA:10:44