Integriti Di Tempat Kerja: Definisi Dan Contoh | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Integriti di Tempat Kerja: Definisi dan Contoh

Integriti di Tempat Kerja: Definisi dan Contoh

Carian artikel oleh: Pn. Balqis Binti Md Ruslan

Article oleh: Indeed

Sumber:https://www.indeed.com/career-advice/career-development/integrity-at-work

 

Integriti ialah tindakan berkelakuan terhormat, walaupun tiada siapa yang melihat. Orang yang berintegriti mengikut prinsip moral dan etika dalam semua aspek kehidupan. Integriti juga meliputi bidang kerja profesional seperti membuat keputusan, berinteraksi dengan rakan sekerja dan melayani pelanggan atau pelanggan. Apabila pekerja mempunyai integriti, pengurus mereka boleh mempercayai pasukan mereka bekerja dengan tekun.

 

Dalam artikel ini, kami menerangkan apa itu integriti, cara menerapkannya di tempat kerja dan cara ia boleh membantu anda dalam kerjaya anda.

Ciri-Ciri Watak Yang Berkaitan Dengan Integriti

Walaupun integriti lebih kepada kualiti daripada kemahiran, ia masih boleh dibangunkan dari semasa ke semasa. Untuk mengenal pasti kekuatan peribadi anda yang berkaitan dengan integriti, berikut ialah beberapa contoh atribut yang berkaitan dengan integriti:

 

Pemurah

Mereka yang berintegriti akan bermurah hati apabila orang lain memberikan bantuan. Mereka menyatakan rasa terima kasih dan mengiktiraf pencapaian orang yang bekerja dengan mereka. Untuk menunjukkan rasa terima kasih, sentiasa pastikan anda mengucapkan " terima kasih " apabila seseorang membantu anda, membantu anda atau meluangkan masa di luar jadual mereka untuk anda. Luangkan masa untuk menghantar e-mel susulan selepas temu duga, panggilan telefon atau mesyuarat.

 

Hormat-Menghormati

Orang yang berintegriti menghargai orang lain dengan menunjukkan rasa hormat kepada mereka di tempat kerja. Mereka melakukan yang terbaik untuk menepati masa untuk mesyuarat, memenuhi tarikh akhir projek dan menyimpan perasaan orang lain dalam fikiran. Anda boleh menunjukkan sifat ini dengan menepati masa, mengambil kira kata-kata anda dan mempertimbangkan idea orang dengan teliti.

 

Jujur

Integriti memerlukan kejujuran. Mereka yang berintegriti berusaha untuk bersikap jujur. Mereka mengakui kesilapan dan cuba belajar daripadanya.

 

Boleh Dipercayai

Orang yang berintegriti mematuhi komitmen mereka. Untuk menunjukkan kebolehpercayaan, elakkan terlalu menjanjikan. Jika anda tidak dapat menyelesaikan tugas atau memenuhi tarikh akhir, pastikan anda memberitahu orang lain secepat mungkin. Jika anda dipercayai dengan maklumat peribadi, hormatinya.

 

Rajin

Mereka yang berintegriti berusaha untuk menghasilkan kerja berkualiti tinggi tepat pada masanya, tanpa mengira tugas. Mereka menyedari bahawa semua yang mereka lakukan boleh memberi kesan kepada organisasi, rakan sekerja mereka dan hasil perniagaan.

 

Bertanggungjawab

Mereka yang berintegriti mengambil tanggungjawab atas tindakan mereka. Mereka juga teratur dan proaktif memastikan mereka melaksanakan tanggungjawab mereka.

 

Bermanfaat

Apabila seseorang mempunyai integriti, mereka membantu mereka yang memerlukan. Ini mungkin dalam bentuk meminjamkan masa mereka untuk projek tanpa diminta atau menawarkan untuk menampung pekerja dalam kecemasan.

 

Sabar

Seseorang yang berintegriti mampu bertolak ansur dengan cabaran, kelewatan dan halangan yang tidak dijangka sambil mengekalkan sikap yang tenang dan sekata. Mereka menunggu giliran untuk bercakap dalam mesyuarat dan perbualan satu lawan satu.

 

Contoh Integriti Harian

Anda boleh mempamerkan integriti setiap hari dengan memilih untuk melakukan perkara yang betul dalam semua keadaan. Berikut adalah beberapa contoh cara mempamerkan integriti dalam kehidupan seharian:

 

 • Elakkan berkongsi rahsia dan maklumat sulit dengan orang lain.
 • Kekal jujur ​​dengan pasangan anda.
 • Elakkan mengumpat tentang orang lain.
 • Tepati janji yang anda buat.
 • Kembalikan item yang ditemui tanpa mengharapkan untuk menerima ganjaran.
 • Mengaku apabila anda salah.
 • Beritahu juruwang jika anda telah diberi terlalu banyak wang semula.

 

Apakah Maksud Integriti Di Tempat Kerja?

Dalam persekitaran tempat kerja, bertindak dengan integriti selalunya bermakna menunjukkan nilai teras anda dalam semua usaha. Berikut adalah beberapa tingkah laku yang menunjukkan integriti:

 • Boleh dipercayai dan mengikut komitmen
 • Bersikap terbuka dan jujur ​​apabila berkomunikasi dengan orang lain
 • Mempertanggungjawabkan diri sendiri dan mengakui kekurangan anda

Adalah penting bahawa pekerja menjalankan integriti tanpa mengira peringkat jabatan atau kerjaya mereka. Integriti adalah kritikal, bagaimanapun, dalam jawatan kepimpinan di mana orang ramai mempunyai peluang untuk menunjukkan contoh kepada orang lain. Dengan memasukkan nilai yang kukuh ke dalam tingkah laku anda, anda boleh membantu menggalakkan pekerja lain melakukan perkara yang sama.

 

Bagaimana Untuk Mempamerkan Integriti di Tempat Kerja

Sama ada anda bekerja dalam perniagaan kecil atau syarikat besar, komitmen anda terhadap integriti akan memberi kesan kepada tempat kerja. Bertindak dengan integriti bukan sahaja membantu menunjukkan majikan anda mampu mengendalikan tanggungjawab yang boleh memajukan kerjaya anda, ia juga membantu memupuk budaya syarikat yang positif.

 

Berikut ialah beberapa tindakan yang boleh anda ambil untuk menunjukkan integriti dan memberi kesan kepada persekitaran tempat kerja anda:

 

 1. Hadir Sedia Untuk Bekerja

Tiba di tempat kerja anda tepat pada masanya dan bersedia untuk menyelesaikan tugas. Jika anda mempunyai konflik atau kecemasan peribadi, pastikan anda memberitahu pengurus dengan segera daripada tiba lewat atau tidak hadir ke tempat kerja tanpa notis.

 

 1. Tunjukkan Contoh Yang Positif

Sama ada anda berada dalam kedudukan kepimpinan atau tidak, adalah penting untuk menunjukkan contoh yang baik kepada orang di sekeliling anda. Jika anda menunjukkan tingkah laku positif, orang lain akan lebih digalakkan untuk melakukan perkara yang sama.

 

 1. Hormat Semasa Konflik

Mempunyai integriti bermakna anda mempertahankan idea dan pendapat anda, tetapi ini juga bermakna anda mengelakkan bercakap negatif tentang orang lain atau menggunakan bahasa yang tidak profesional. Apabila anda tidak bersetuju dengan seseorang, luangkan masa untuk mempertimbangkan pandangan mereka dan balas dengan hormat.

 

 1. Amalkan Akauntabiliti

Adalah penting anda mengakui kesalahan anda dan menganggap diri anda bertanggungjawab atas kesilapan walaupun tiada orang lain yang melihat. Sebagai contoh, jika anda gagal mencapai matlamat, anda harus menerangkan situasi itu kepada penyelia anda dan meneroka cara untuk mengelakkan hasil yang sama pada masa hadapan.

 

 1. Ikut Dan Menguatkuasakan Polisi Syarikat

Dasar syarikat dibangunkan untuk memastikan pekerja selamat, memupuk profesionalisme dan menggalakkan kecekapan. Luangkan masa untuk memahami peraturan ini dan ikutinya.

 

 1. Tingkatkan Etika Kerja Anda

Luangkan masa untuk memastikan kerja anda dilakukan dengan baik dan disiapkan pada atau sebelum tarikh tamat tempoh. Berusaha untuk menjadi produktif semasa waktu bekerja dan memenuhi setiap tugas atau tugasan dengan penuh semangat dan motivasi.

 

 1. Hormati Harta Benda

Rawat harta benda orang lain dengan berhati-hati, termasuk harta syarikat. Elakkan mengambil bekalan perniagaan untuk kegunaan peribadi dan pastikan anda memulangkan barang kepada pemiliknya.

 

Contoh Integriti

Untuk konteks tambahan tentang cara melaksanakan integriti, berikut ialah beberapa senario yang melibatkan integriti di tempat kerja:

 

Contoh 1: Menghadapi Gosip

Semasa makan tengah hari, rakan sekerja Jonah mula mengkritik ketidakupayaan rakan sekerja untuk memenuhi tarikh akhir dan kegagalan pengurus mereka menangani situasi tersebut. Selepas memastikan dia memahami kebimbangan mereka, Jonah mencadangkan rakan sekerjanya membincangkan kebimbangan mereka secara langsung dengan pekerja dan pengurus.

 

Contoh 2: Membuat Keputusan Yang Sukar

Keiana ialah pembangun yang ditugaskan untuk membangunkan kod untuk produk baharu. Walaupun dia telah bekerja pada kod selama beberapa bulan, dia terus menemui jalan buntu. Daripada menampal bersama-sama penyelesaian sementara yang membolehkannya menggunakan kod yang dia bekerja keras untuk mencipta, dia memutuskan untuk membincangkan isu itu dengan pasukannya untuk mencari penyelesaian yang ramai. Matlamat utamanya adalah untuk memastikan kod tersebut tidak membawa kepada masalah dan/atau menjejaskan kualiti produk.

 

Contoh 3: Menangani Isu Kejujuran

Amira, wakil jualan untuk sebuah syarikat perisian, ditanya oleh bakal pelanggan sama ada teknologi syarikat itu boleh melaksanakan fungsi tertentu yang penting untuk keperluan perniagaannya. Amira tidak pasti perisian itu boleh mengendalikan keperluannya, jadi dia memberitahunya bahawa dia perlu menghubunginya semula. Daripada memberikan maklumat salah yang berpotensi hanya untuk membuat jualan, Amira menyemak dengan pasukan pembangunan terlebih dahulu. Selepas menentukan produk boleh melaksanakan fungsi yang diminta, dia memberitahu pelanggannya. Amira bukan sahaja mendapat jualan itu, tetapi dia juga mendapat kepercayaan dan penghormatan daripada pelanggannya.

 

Contoh 4: Memberi Kredit

Marco telah bekerja selama lebih daripada enam bulan dalam projek dan hampir siap. Dia tersepit pada langkah terakhir projek dan mengalami kesukaran. Rakan sekerjanya, Yvonne, singgah dan menyedari projek yang sedang diusahakan oleh Marco. Dia memberinya petua berguna tentang cara menyelesaikan langkah terakhir. Marco berterima kasih kepada Yvonne atas nasihatnya dan, semasa pertemuan seterusnya dengan pengurusnya, menjelaskan bagaimana kepakaran Yvonne membantunya menyelesaikan projek itu.

 

Petua Untuk Mengekalkan Integriti Di Tempat Kerja

Berikut ialah beberapa petua yang boleh anda ikuti untuk menegakkan integriti di tempat kerja anda:

 • Memimpin melalui teladan.
 • Lakukan komunikasi terbuka.
 • Bertanggungjawab atas tindakan anda.
 • Laporkan tingkah laku yang tidak sesuai dan tidak beretika.
 • Beradab dan hormat.
 • Berlatih kesabaran dan kawalan emosi.

Integriti adalah penting untuk berjaya dalam mana-mana peranan dan boleh membantu anda maju dalam kerjaya anda. Dengan kekal komited kepada prinsip etika anda, anda boleh menunjukkan contoh positif kepada orang lain dan memastikan pengalaman tempat kerja yang lebih baik untuk semua

Tarikh Input: 30/08/2023 | Kemaskini: 03/11/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
SWMHCAZ:02:10