Evolusi Pasca Pandemik Audit Dalaman | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Evolusi Pasca Pandemik Audit Dalaman

Evolusi Pasca Pandemik Audit Dalaman

Ditulis dan disediakan oleh : Michael McGee merupakan penolong penerbitan di ‘Internal Audit 360°

 

Mereka yang menjalankan audit dalaman dengan cara yang sama seperti sebelum wabak COVID-19 berada dalam kelompok minoritas, menurut sebuah kajian baru. Antara audit jarak jauh, teknologi yang baru dilaksanakan, dan fokus yang tinggi pada keselamatan siber, audit dalaman telah berubah.

Kira-kira 70 peratus juruaudit harus mengubah rancangan mereka dan mengutamakan aktiviti audit semasa pandemi, menurut tinjauan yang dilakukan oleh penyedia penyelesaian GRC MetricStream. Pasukan audit dalaman juga mengakses sumber baru. Kira-kira 12 peratus responden meningkatkan skop audit atau keupayaan pasukan mereka, sementara 15 peratus lagi menggunakan teknologi baru untuk meningkatkan kecekapan.

Hanya seperempat dari mereka yang disurvei mengatakan bahawa rancangan dan kegiatan mereka tetap tidak berubah selama wabak tersebut. Menurut tinjauan itu, responden seperti itu kemungkinan besar dapat diotomatisasi dan didigitalkan dengan baik sebelum wabah itu, menjadikan peralihan ke pekerjaan jarak jauh lebih mudah, atau organisasi mereka tidak dipengaruhi oleh krisis.

Namun, kebanyakan responden terpaksa cepat menyesuaikan diri dengan perubahan yang cepat. Hampir separuh (44 persen) mengatakan cabaran audit dalaman terbesar adalah tahap perubahan yang berlaku dalam keutamaan perniagaan, serta risiko dan kepatuhan. Cabaran terbesar kedua bagi juruaudit dalaman semasa pandemi adalah kurangnya alat dan teknologi audit yang cekap (35 peratus). Memberi jaminan terpadu dengan risiko dan kepatuhan adalah halangan ketiga terbesar (30 peratus).

 

Berapa tangkas anda?

Salah satu penyelesaian untuk landskap audit yang cepat berubah, kata penulis laporan, adalah audit yang tangkas. Ini membolehkan juruaudit bergerak dengan cepat dan memberikan jaminan yang lebih disasarkan. Ia juga memberikan wawasan masa, menjimatkan modal, dan mengurangkan pembaziran. Walaupun mendapat keuntungan dari audit lincah, 60 persen dari mereka yang disurvei mengatakan mereka belum menerapkan pendekatan tangkas terhadap audit internal. Daripada mereka yang menggunakan kaedah tangkas, bahagian tertinggi (27 peratus) menggunakannya untuk melakukan perancangan audit cepat dan mengutamakan tugas.

Pandemik ini juga menimbulkan desakan untuk mencapai tanda aras. Kira-kira 15 peratus responden, di antara mereka yang menggunakan beberapa bentuk audit lincah, mengatakan bahawa mereka melakukan pecut yang lebih pendek untuk mencapai tujuan tertentu. Pecut yang lebih pendek membolehkan juruaudit membuat stok lebih kerap, memastikan bahawa audit mereka masih dalam perjalanan untuk menyelesaikan objektif.

Pengauditan tangkas bukan satu-satunya peningkatan yang dilakukan oleh pasukan audit dalaman. Banyak juga yang melaksanakan pemantauan berterusan (CM) dan audit berterusan (CA). Hampir 40 peratus juruaudit dalaman mengatakan bahawa mereka sedang dalam proses pelaksanaan, atau sudah melaksanakan, CM dan CA. Menurut laporan itu, CM dan CA membantu organisasi memperkuat pengurusan risiko dan kepatuhan, di samping mengoptimumkan pengambilan keputusan dan mengurangkan kos.

 

Di luar Microsoft Office

Larangan perjalanan COVID-19 dan persekitaran kerja-dari-rumah yang dihasilkan menyukarkan juruaudit dalaman untuk mendapatkan data dalam masa nyata. Sebahagian daripada masalah itu, kajian ini mendapati, masih banyak yang bergantung pada penuaan perisian di atas meja, seperti spreadsheet dan Microsoft Word. Sebilangan besar responden, 54 peratus, mengatakan mereka masih bergantung pada pakej perisian produktiviti pejabat yang asas. Walaupun berkesan ketika berada di pejabat fizikal, kaedah lama ini dapat menjadi tidak praktikal dan menghalang pandangan ketika bekerja dari jauh. Penyelesaian titik, yang digunakan oleh 26 peratus responden, mempunyai batasan mereka sendiri, kata penulis laporan itu, kerana mereka tidak selalu mengintegrasikan program audit dengan pengurusan risiko, pematuhan, dan fungsi jaminan lain untuk pandangan risiko yang menyeluruh.

Walaupun banyak juruaudit dalaman mengatakan bahawa mereka ingin meningkatkan kolaborasi dan bertukar maklumat dengan fungsi jaminan lain sambil tetap mempertahankan kebebasan mereka, hanya 10 peratus responden mengatakan mereka menggunakan penyelesaian bersepadu.

Lebih dari satu pertiga telah melampaui aplikasi tradisional teknologi audit dan bereksperimen dengan analisis data dan visualisasi data. Alat inovatif ini menjadikan pengauditan jarak jauh dan pemantauan berterusan lebih mudah, menurut laporan itu. Mereka juga meningkatkan pembuatan keputusan dengan memberikan perspektif yang lebih luas mengenai risiko, tantangan, dan ketidakpastian di berbagai tingkatan.

 

Jangan Pernah Membiarkan Krisis Baik Membazir

Walaupun keselamatan siber selalu menjadi perhatian, juruaudit dalaman mengatakan bahawa pandemi telah mendorong risiko siber lebih tinggi. Tiga risiko dan ancaman siber teratas yang membuat eksekutif berjaga malam adalah penolakan serangan perkhidmatan, pelanggaran kepatuhan, dan penipuan akaun media sosial korporat. Sejak wabak ini, serangan siber meningkat di seluruh industri, berkat peningkatan penggunaan teknologi baru dan model kerja maya. Firma keselamatan siber VMware Carbon Black mendapati bahawa di sektor kewangan sahaja, serangan siber meningkat 238 peratus antara Februari dan April 2020.

Meningkatkan daya tahan operasi juga terdapat dalam senarai tugas juruaudit dalaman. Kira-kira 42 menyebutnya sebagai keutamaan. Akibat wabak tersebut, banyak pasukan pengurusan kanan meminta audit dalaman untuk membantu memperkuat kesiapsiagaan perniagaan untuk menghadapi krisis di masa depan.

Majoriti responden, 54 peratus, mengatakan bahawa mereka juga melabur dalam melatih juruaudit mereka mengenai risiko dan teknologi yang muncul. Kepintaran buatan, pembelajaran mesin, dan analitik lanjutan telah mengubah cara audit dilakukan. Lebih daripada 30 peratus responden mengatakan mereka juga ingin mengupah juruaudit yang lebih mahir, sementara 25 peratus berharap dapat menggunakan alat yang lebih inovatif seperti automasi proses robotik (RPA).

Tidak ada keraguan bahawa pandemi telah mengubah permainan untuk fungsi audit dalaman, tetapi krisis secara bersamaan telah membuka pintu bagi auditor dalaman untuk menciptakan nilai dengan cara baru dan meningkatkan fungsi dengan teknologi terkini. Sama ada melalui mengadopsi audit lincah, memanfaatkan teknologi baru, atau mengadopsi penyelesaian kolaboratif, auditor melihat ke masa depan dengan penuh semangat dan antisipasi.

 

Carian Artikel Oleh : JAWATANKUASA LAMAN WEB BAHAGIAN AUDIT DALAM

 

Tarikh Input: 19/07/2021 | Kemaskini: 19/07/2021 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBKA:10:46