Era Inovasi | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Era Inovasi

Era Inovasi

Carian Oleh : Cik Nurrul Syakira (Pegawai Kewangan)
Artikel oleh : Neil Hodge (Neil Hodge is a freelance journalist based in Nottingham, U.K.)
Sumber : https://internalauditor.theiia.org/en/articles/2023/april/the-era-of-innovation/
 
 

Audit dalaman perlu memahami risiko dan peluang yang boleh diberikan oleh teknologi baru muncul — bukan sahaja untuk organisasi mereka, tetapi untuk kerja mereka sendiri.

Juruaudit dalaman mempunyai mandat untuk berinovasi dan menerima pelbagai teknologi baharu yang tersedia untuk mereka.

Jarang sekali juruaudit dalaman mengakui bahawa mereka tidak mahu menerima inovasi, tetapi ada yang mengakui bahawa profesion pada umumnya lambat — atau enggan — untuk melihat potensi kecerdasan buatan, machine learning dan teknologi canggih lain dalam menambah baik kerja audit dan membolehkan juruaudit memberikan jaminan ke atas rangkaian aktiviti yang lebih luas.

Walau bagaimanapun, pakar bersetuju bahawa audit dalaman tidak mempunyai pilihan selain menerima penyelesaian IT berdasarkan teknologi ini. "Fungsi audit dalaman dan risiko perlu menggunakan alat ini atau mereka berisiko menjadi tidak relevan," kata Nassos Economopoulos, ketua global cloud and emerging technology risk di firma perkhidmatan kewangan HSBC di London.

Juruaudit dalaman harus secara automatik mengiktiraf kepentingan mereka untuk mengaudit kerja dan mengguna pakainya sebagai standard, kata Jon Taber, pengurus audit dalaman di peruncit kedai serbaneka Casey's, yang berpangkalan di Ankeny, Iowa. “Semua juruaudit dalaman harus melihat bagaimana mereka boleh menggunakan teknologi ini sebagai sebahagian daripada kerja harian mereka. Ramai daripada mereka tidak sukar untuk diterima pakai, dan mereka memerlukan sedikit latihan - jika ada," katanya. “Jika juruaudit tidak menggunakannya, mereka harus bersedia untuk menjelaskan mengapa tidak.

 

Peluang Tanpa Had

Sesetengah pakar hanya melihat kebaikan untuk memanfaatkan teknologi. Daniel Hulme, Ketua Pegawai Eksekutif di firma teknologi AI yang berpangkalan di London, Satalia, berkata teknologi berasaskan AI telah membolehkan automasi tugas yang lebih berkesan, perwakilan manusia yang lebih besar melalui chatbot dan avatar, keupayaan untuk menggerudi data dengan lebih mendalam dan membuat keputusan yang lebih kompleks.

Hulme berkata "the sky's the limit" dari segi cara audit dalaman boleh mendapat manfaat daripada penggunaannya. Sebagai contoh, AI boleh membantu audit dalaman merentas kebanyakan aspek transformasinya untuk menjadi sepenuhnya tangkas dan boleh menyesuaikan diri, terutamanya berkenaan dengan memanfaatkan sepenuhnya pasukan audit dan tenaga kerja secara amnya dengan membawa orang yang betul di tempat yang betul pada masa yang sesuai untuk memenuhi keperluan yang berubah-ubah, katanya. Teknologi asas seperti Excel tidak mungkin dapat mencapai matlamat tersebut dengan cukup cepat.

"Pengoptimuman tenaga kerja yang betul memerlukan teknologi yang boleh menyampaikan lebih banyak objektif sambil mematuhi kekangan," katanya. Jika anda bergantung pada proses manual dan teknologi asas, "tenaga kerja tidak dipadankan dengan baik, kos lebih tinggi daripada yang diperlukan, dan rasa tidak puas hati yang meluas dalam kalangan kakitangan cepat timbul," katanya.

Kapish Vanvaria, peneraju Pasaran Risiko Amerika untuk firma perkhidmatan profesional EY, yang berpangkalan di Philadelphia, berkata walaupun juruaudit dalaman sudah menggunakan data dan analitik sebagai sebahagian daripada kerja mereka, kemajuan semasa dalam teknologi bermakna lebih banyak lagi yang boleh dicapai merentasi kitaran hayat hujung ke hujung daripada perancangan kepada pelaporan. Beliau berkata pendekatan dipacu data kepada audit dalaman membolehkan kecekapan yang lebih tinggi, liputan risiko dan pandangan lanjutan apabila pengenalpastian risiko dipertingkatkan dan diperluaskan dengan mengguna pakai input data baharu. Tambahan pula, katanya, teknologi yang sama boleh dimanfaatkan untuk menilai jumlah data yang lebih besar dengan lebih cekap.

"Ini mengubah pendekatan kepada perancangan audit daripada semakan proses dan membolehkan peralihan ke arah pemantauan berterusan," kata Vanvaria. “Menghubungkan pemantauan berterusan kepada penunjuk risiko utama dan risiko syarikat juga membolehkan pendekatan berasaskan risiko untuk perancangan dan pelaksanaan audit dan bukannya bergantung pada semakan proses berasaskan tradisional. Pada masa yang sama, arah aliran ramalan jangka panjang — bukannya kawalan detektif — membenarkan pandangan ke hadapan tentang risiko.”

Kes Perniagaan

Walaupun peluang yang boleh diberikan oleh teknologi baharu dan baru muncul, fungsi audit sedar bahawa akses kepada tools ini memerlukan kos, yang boleh menjadikan perbualan yang sukar dengan pihak pengurusan untuk meminta lebih banyak wang dalam pasaran ekonomi yang tidak menentu (walaupun tertekan) dan pada masa belanjawan sama ada dibekukan atau dipotong.

Economopoulos berkata langkah pertama ialah membentangkan kes perniagaan tentang apa yang boleh digunakan oleh audit dalaman bagi teknologi tersebut dan bagaimana ia akan memberi manfaat kepada fungsi dan organisasi. Satu lagi kemungkinan ialah meminjam kakitangan dari bahagian lain dalam organisasi yang mempunyai pengalaman dengan teknologi ini sama ada untuk membantu dalam beberapa aspek kerja audit (atau risiko) atau untuk mengajar pasukan audit bagaimana ia boleh digunakan. Pilihan selanjutnya ialah jabatan audit dalaman meminta akses kepada tools ini daripada jabatan lain dalam organisasi yang sudah menggunakannya, yang menjimatkan wang organisasi.

Kuncinya, katanya, "adalah untuk tidak cuba mencapai terlalu banyak pada mulanya. Mulakan dari kecil, dapatkan hasil, dan bina kemajuan, serta keupayaan dan keyakinan. Bina kitaran inovasi berulang, uji, gunakan, pelajari dan mulakan semula. Selain itu, cuba memanfaatkan teknologi sedia ada sebanyak mungkin — selalunya terdapat banyak lagi yang boleh anda lakukan dengan tools yang sedia ada.”

Nancy Hom, ketua perancangan strategik, data dan analitik untuk Audit Dalaman di syarikat insurans MetLife di New York, berkata menjadi pengguna awal teknologi baharu dan baru muncul boleh memakan kos jika CAE tidak jelas tentang cara teknologi baharu itu memenuhi keperluan perniagaan. Sebelum membuat pelaburan, fungsi audit dalaman MetLife melihat empat pertimbangan utama.

Mula-mula, katanya, pasukan itu mengkaji masalah yang cuba diselesaikan dan mengapa teknologi itu diperlukan. Kedua, ia menilai kesan yang akan diberikan oleh teknologi— contohnya, adakah alat baharu itu akan memberikan perubahan langkah atau peningkatan tambahan kepada pengalaman pengguna, kecekapan audit atau keberkesanan? Ketiga, ia melihat kebolehoperasian untuk melihat sejauh mana komuniti pengguna berhubung dengan teknologi ini dan betapa mudahnya ia boleh disepadukan dengan alatan sedia ada. Akhir sekali, fungsi audit melihat kos dan pulangan pelaburan mungkin dari semasa ke semasa.

"Menggunakan pertimbangan ini secara objektif akan mengarahkan anda kepada kerja audit yang paling berkesan yang sesuai untuk tujuan dan situasi anda," kata Hom. “Kuncinya adalah untuk menunjukkan kepada pembuat keputusan, menggunakan data sebenar, bahawa melabur dalam tools tertentu akan mengembalikan ‘X’ peratus masa kepada juruaudit untuk melaksanakan lebih banyak aktiviti nilai tambah. Melakukan 'bukti konsep' sebelum melabur juga boleh membantu membuat keputusan dan menukar skeptik." Hom berkata fungsi audit MetLife menjalankan latihan sedemikian untuk melihat sama ada teknologi chatbot boleh berfungsi untuknya. Juruaudit dalaman mengalami ketidakcekapan dan kekecewaan dalam mendapatkan jawapan kepada soalan lazim yang berkaitan dengan metodologi, dasar dan panduan audit. Mereka sama ada menghantar e-mel kepada pasukan operasi audit untuk mendapatkan bantuan atau terpaksa mencari intranet secara manual untuk mendapatkan kejelasan.

"Chatbot yang akhirnya kami pakai boleh menjawab 200+ soalan audit yang lazim ditanya dengan cepat dan tepat," katanya. "Kami jelas tentang masalah yang perlu diselesaikan: Kesannya ialah meningkatkan pengalaman pengguna sambil menyelaraskan keperluan perusahaan." Taber mengesyorkan CAE menerima sumber terbuka AI dan teknologi machine-learning sebagai cara untuk pasukan audit dalaman menerima inovasi baharu tanpa melanggar belanjawan. "Teknologi ini biasanya agak intuitif, jadi ia memerlukan sedikit latihan dan sangat berguna," katanya. "Jika pasukan IT mengatakan ianya selamat digunakan, juruaudit dalaman tiada alasan untuk tidak mengambil manfaat ke atasnya."

Taber menawarkan sebagai contoh teknologi bahasa AI Generative Pre-trained Transformer, yang merupakan asas kepada platform ChatGPT baharu yang revolusioner. Taber berkata GPT membenarkan pengguna bertanya perkara seperti "bagaimana cara terbaik kami melakukan audit perbendaharaan," dan ia akan memberikan pelbagai jawapan. "Walaupun tidak semua keputusan mungkin relevan atau sesuai, perisian itu boleh menghasilkan cadangan berguna yang mencukupi untuk sekurang-kurangnya memulakan perbualan dan memberikan beberapa petunjuk," katanya.

Pendekatan yang Betul

Taber berkata cara terbaik bagi juruaudit untuk menggunakan teknologi inovatif adalah dengan menggunakannya untuk tugas audit yang mudah dahulu. "Cuba gunakan alat ini untuk kerja audit rutin terlebih dahulu supaya anda mendapat idea tentang kemudahan penggunaannya dan kelajuan anda boleh melakukan kerja mengikut standard yang diperlukan," katanya. "Sebaik sahaja anda dapat melihat manfaat dan memahami cara untuk merealisasikannya, anda kemudian boleh mempertimbangkan untuk menggunakannya untuk tugas audit lain yang kurang biasa atau lebih sukar."

Walau bagaimanapun, Taber memberi amaran kepada CAE daripada cuba menarik perhatian pengurusan terlalu cepat dengan alatan baharu yang mereka tidak biasa. "Jangan terlalu menjanjikan apa-apa atau terlalu bercita-cita tinggi, terlalu awal," katanya. “Fikirkan tentang tugas audit yang boleh anda lakukan dengan alat ini dan mengapa ia masuk akal untuk berbuat demikian. Jangan hanya melompat masuk dan mengatakan bahawa anda akan melaksanakan tugas baharu yang tidak pernah anda lakukan sebelum ini hanya kerana anda fikir anda mempunyai alat untuk berbuat demikian - anda berisiko menetapkan diri anda untuk jatuh, "katanya.

Alexander Rühle, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama vendor perisian Zapliance, yang berpangkalan di Hamburg, Jerman, mengambil pandangan yang sedikit berbeza. Beliau berkata adalah penting bagi juruaudit dalaman "bermula awal dan cepat, dan gagal dengan cepat." "Adalah penting untuk tidak bermula dengan pendekatan satu penyelesaian yang sesuai untuk semua," katanya.

“Sebaliknya, bergerak ke hadapan sekeping demi sekeping tugas yang biasa anda lakukan, supaya anda memahami perkara yang boleh dilakukan oleh teknologi, bagaimana anda boleh mendapatkan yang terbaik daripadanya, dan bagaimana hasilnya dibandingkan dengan cara biasa anda menjalankan kerja, " katanya. "Dengan cara itu, jika anda gagal, ia hanya isu kecil dan lebih mudah untuk diperbetulkan ke hadapan."

Jadilah Strategik

Sesetengah pakar berkata audit dalaman perlu memikirkan lebih meluas tentang cara proses fungsi boleh dipertingkatkan dengan mengguna pakai teknologi baharu, serta mempertimbangkan implikasi strategik yang boleh dicapai melalui penggunaan alatan ini. "Anda akan menjejaskan faedah yang berkaitan dengan jenis teknologi ini jika anda tidak memikirkan bahagian proses audit yang anda ingin gunakan untuknya, hasil yang anda ingin lihat dan cara anda mengukur kejayaan," kata Jason Ackerman, pengurus, Amalan Profesional dan Inovasi, Kumpulan Audit Dalaman di Kumpulan Bank Dunia di Washington, D.C. “Anda juga perlu mempertimbangkan bagaimana teknologi ini akan membantu menyampaikan pelan strategik fungsi audit dalaman dan berapa peratus daripada belanjawan yang diperlukan untuk meningkatkan kemahiran kakitangan, serta mendapatkan, menggunakan dan mengekalkan kedua-dua teknologi dan proses yang berkaitan."

Ackerman berkata CAE juga perlu ingat bahawa faedah akan mengambil masa untuk direalisasikan sepenuhnya. "Inovasi adalah satu perjalanan," katanya. “Perubahan positif yang dicipta oleh teknologi ini mungkin bertambah pada mulanya. Sesiapa yang menganggap mereka bertindak sebagai pembetulan segera mungkin akan kecewa.”

Letakkan dalam Kerja

Satu lagi perkara yang harus diingat oleh juruaudit dalaman ialah "kurang menumpukan pada usaha untuk memasukkan teknologi ke dalam audit dan lebih kepada memahami teknologi," kata Andrew Clark, pengasas bersama dan ketua pegawai teknologi Monitaur, sebuah syarikat perisian tadbir urus AI di Boston. "Juruaudit dalaman banyak bercakap tentang inovasi dan berasa terpinggir bahawa mereka tidak dapat menggunakan teknologi baharu," katanya. "Tetapi mereka tidak memberikan penekanan yang mencukupi untuk mempelajari cara teknologi berfungsi dan di mana titik risikonya."

Clark berkata sesetengah juruaudit "berfikir adalah lebih menyeronokkan untuk membeli widget baharu yang menarik daripada bersusah payah untuk benar-benar mempelajari bagaimana dan sebabnya" yang menyokong cara teknologi itu berfungsi. Audit dalaman perlu memahami perkara yang menjadikan teknologi itu menganggap pengaturcaraan sebagai kemahiran seperti membaca kunci kira-kira, katanya. Sehingga itu, "juruaudit dalaman akan sentiasa berasa seperti mereka ketinggalan."

Bersedia untuk Perubahan

Faktor lain juga memainkan peranan dalam memastikan kejayaan dalam inovasi audit — utama di antaranya ialah keupayaan untuk juruaudit mempersoalkan sama ada mereka boleh terus menyampaikan nilai jika mereka tidak menyesuaikan diri. Menurut Hom, inovasi yang berjaya memerlukan pemikiran terbuka untuk mencabar apa yang wujud dan kesediaan untuk mencuba idea baharu, belajar dan berpotensi gagal.

"Juruaudit perlu mencabar status quo dan bertanya lebih banyak soalan seperti 'Mengapa kami melakukannya dengan cara ini?' dan 'Adakah cara yang lebih baik?' kerana soalan ini membuka peluang percubaan baharu," kata Hom. “Kami perlu membolehkan pasukan kami mengejar idea dan cara kerja baharu. Dengan mencipta tempat yang selamat untuk bereksperimen, rakan sekerja akan mendapat pengalaman yang positif, yang membawa kepada lebih banyak motivasi untuk melenturkan perubahan ini.”

Begitu juga, katanya, juruaudit harus bersedia untuk berhenti jika teknologi itu tidak berjaya. "Ia akan berasa sukar untuk meninggalkan strategi atau tindakan apabila anda telah melabur di dalamnya," katanya, tetapi "jika alat baharu gagal menjana faedah atau penjimatan yang anda jangkakan, anda harus berubah dan teruskan."

Adalah jelas bahawa audit dalaman perlu memahami risiko dan peluang yang boleh diberikan oleh teknologi baru muncul — bukan sahaja untuk organisasi mereka, tetapi untuk kerja mereka sendiri. Memandangkan lebih banyak jangkaan jaminan dengan belanjawan yang ketat, kegagalan audit dalaman untuk menggunakan alat berasaskan AI yang canggih sebagai sebahagian daripada tugasan mereka menjejaskan keberkesanan fungsi dan reputasinya — terutamanya melihat kepada kelajuan dan kedalaman liputan yang disediakan oleh teknologi ini.

Tarikh Input: 25/05/2023 | Kemaskini: 25/05/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBKAO:10:09