Bagaimana Melakukan Audit Untuk Program Latihan Anda | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Bagaimana Melakukan Audit untuk Program Latihan Anda

Bagaimana Melakukan Audit untuk Program Latihan Anda

Pembelajaran & Pengembangan

Oleh Kelly Creighton 14 Mei 2019

 

Banyak organisasi melakukan audit kewangan, audit kepatuhan, audit persekitaran, dan audit dalaman lain secara berkala, tetapi mereka tidak selalu melakukan audit untuk program L&D dan latihan mereka, yang sangat membingungkan, melihat seberapa berkesan program L&D dan latihan telah terbukti dapat meningkatkan barisan organisasi dan mengekalkan lebih banyak pekerja yang lebih lama.

 

Katalogkan Program Latihan Anda

Pertama, anda perlu menyusun senarai, atau katalog komprehensif, dari semua program latihan yang telah anda kembangkan untuk melakukan audit menyeluruh, serta semua program latihan yang dapat diakses oleh pelajar anda melalui sistem dan platform pembelajaran anda. Mempunyai senarai induk atau katalog ini akan membantu semasa anda mengaudit setiap program latihan individu untuk memastikannya berkesan dan terkini.

 

Menganalisis Data dan Maklum Balas Peserta

Semasa menjalankan audit anda, lihat data peserta anda untuk melihat program mana yang paling banyak mereka ambil dan seberapa baik yang mereka lakukan di setiap program latihan tersebut. Sekiranya kebanyakan peserta anda tidak berjaya dalam program latihan tertentu, program tersebut mungkin perlu dirombak agar sesuai dengan keperluan atau pilihan pembelajaran mereka, misalnya.

Sekiranya peserta sepertinya berduyun-duyun mengikuti program latihan tertentu daripada yang lain, pelajari lebih lanjut mengapa. Adakah program diakses melalui aplikasi mudah alih ketika program lain tidak? Adakah lebih interaktif?

Data peserta seperti itu akan memberi anda gambaran mengenai program latihan mana yang lebih berkesan dengan peserta anda. Anda juga boleh membuat tinjauan pendapat dan meminta maklum balas peserta secara langsung untuk melihat program latihan mana yang mereka suka dan mengapa.

 

Menilai Prestasi Pekerja

Semasa anda menganalisis data pekerja semasa menjalankan audit, anda juga harus menilai data prestasi pekerja yang dikumpulkan sebelum pelajar terlibat dalam program latihan sehingga anda dapat membandingkan data tersebut dengan data yang dikumpulkan setelah mereka terlibat dalam program latihan.

Sekiranya sekumpulan rakan jualan mengikuti kursus latihan penjualan, misalnya, anda ingin memastikan mereka menjadi jurujual yang lebih berkesan setelah mengambilnya. Dengan kata lain, prestasi penjualan mereka harus lebih baik setelah mengikuti kursus latihan daripada sebelum mereka mengikuti kursus. Jika tidak, kursus latihan tidak berkesan.

 

Nilai Peluang untuk Penambahbaikan

Semasa anda mengaudit program latihan anda, cari bidang di mana anda dapat menerapkan teknologi atau strategi baru untuk menjadikan program tersebut lebih baik. Biasanya, anda boleh menggunakan data dan maklum balas pelajar dan data prestasi pekerja untuk mencari peluang baru, serta trend dan penyelidikan industri.

Sebagai contoh, anda mungkin mengetahui bahawa program latihan kepatuhan anda dapat dan harus dijalankan dengan teknologi realiti maya atau anda memerlukan aplikasi mudah alih untuk program latihan onboarding anda.

Di atas segalanya, jangan takut untuk membatalkan program yang tidak berfungsi atau memasukkan teknologi yang lebih baru ke dalam program latihan anda agar mereka dapat berfungsi dengan lebih baik.

 

Sentiasa Mengikat Program Latihan dengan Matlamat Organisasi

Semasa anda mengikuti setiap program latihan secara individu, pastikan anda mengikat masing-masing dengan matlamat organisasi. Sekiranya program anda tidak terikat dengan matlamat organisasi, program tersebut tidak akan berkesan atau memberikan pulangan pelaburan yang tinggi.

Sekiranya anda mahu program latihan anda berkesan dan memberikan pulangan positif, lakukan audit hari ini dengan menggunakan langkah-langkah yang dinyatakan di atas.

Tarikh Input: 21/05/2021 | Kemaskini: 21/05/2021 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBLAb:11:16