Audit Dalaman Mempunyai Peranan Penting Dalam Pelaporan ESG | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Audit dalaman mempunyai peranan penting dalam pelaporan ESG

Audit dalaman mempunyai peranan penting dalam pelaporan ESG

Audit dalaman mempunyai peranan penting dalam pelaporan ESG

Oleh : Ken Tysiac

8 Jun 2021

 

Di tengah momentum yang semakin meningkat terhadap peningkatan pendedahan organisasi mengenai maklumat persekitaran, sosial, dan tadbir urus (ESG), audit dalaman mempunyai peranan penting dalam memacu nilai organisasi yang berkaitan dengan isu-isu ini.

Minat dalam isu-isu ini telah meningkat di Amerika Syarikat, dengan SEC mengeksplorasi peraturan yang berpotensi di tengah pertimbangan mengenai isu kepelbagaian, ekuiti, dan kemasukan (DEI) selama setahun terakhir. Di banyak kawasan di luar Amerika Syarikat, peraturan ESG telah ditetapkan.

 

Walaupun peraturan belum ada, pelabur dan masyarakat menuntut maklumat mengenai topik ini. Anthony Pugliese, CPA / CITP, CGMA, presiden dan CEO Institut Juruaudit Dalaman (IIA), mengatakan bahawa nilai organisasi akan dipengaruhi oleh pendedahan ini.

"Dengan pengawasan yang lebih mendalam terhadap organisasi mengenai isu-isu yang berkaitan dengan ESG, mereka yang berada di depan dalam mengungkapkan prestasi mungkin akan memiliki kelebihan di pasar, terutama dari sudut pandang pelabur dan pihak berkepentingan lain," katanya. "Bagi mereka yang tidak, mereka akan menghadapi peningkatan risiko dan potensi reaksi."

Kertas putih The IIA yang baru-baru ini diterbitkan mengenai peranan audit dalaman menggambarkan jaminan bebas sebagai elemen penting dalam pelaporan ESG. Pugliese mengakui bahawa ini adalah bidang yang dapat menjadi tantangan kerana masih kekurangan satu set standar dan lingkungan pengawalseliaan masih berkembang.

Pendekatan yang lebih seragam dapat muncul setelah musim gugur, kerana Yayasan IFRS sedang mempertimbangkan untuk mewujudkan lembaga untuk menetapkan standard untuk pelaporan kelestarian global. Sementara itu, kata Pugliese, organisasi sedang berusaha untuk mencari jalan terbaik ke arah pelaporan ESG dalam persekitaran yang menarik dan tidak konsisten.

"Terdapat pesanan campuran, dan dengan pemerintahan [pemerintah AS] yang lebih mengutamakannya, itu juga menambah banyak tekanan," katanya. "Piawaian, saya rasa, harus segera mulai bergabung. Jika tidak, kita akan mempunyai banyak orang mengeluarkan laporan yang tidak mempunyai konteks yang tepat. "

Audit dalaman dapat membantu mengatasi kekeliruan. Pugliese mengatakan bahawa keperluan audit dalaman dalam pelaporan ESG boleh merangkumi:

Khidmat nasihat. Sekiranya lembaga pengarah atau pihak pengurusan tidak pasti mengenai amalan terbaik dalam pelaporan ESG, audit dalaman mungkin dapat membantu. "Kadang-kadang dewan dan pihak pengurusan tahu mereka mempunyai kemampuan dalam fungsi audit dalaman yang bersumber untuk mengatakan," Hei, kami memerlukan bantuan. Bolehkah anda bekerja dengan cara yang bebas dan memberi kami nasihat mengenai tempat kami mahu fokus? '' Kata Pugliese. Setelah audit dalaman memberikan maklumat, pengurusan dan dewan dapat membuat keputusan yang lebih tepat mengenai bagaimana untuk terus maju.

Kerja pematuhan. Peraturan di daerah ini semakin meningkat. Syarikat yang beroperasi di luar Amerika Syarikat mungkin perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam pelaporan ESG mereka. Beberapa negeri, seperti California, mungkin memiliki peraturan yang lebih ketat yang harus ditangani dalam pelaporan. "Adakah sesuatu di persekitaran tempatan anda yang memerlukan pendedahan?" Pugliese bertanya. Audit dalaman perlu di atas semua itu, serta keperluan baru yang mungkin muncul.

Memenuhi permintaan. Pugliese mengatakan juruaudit dalaman perlu menganalisis apa yang ingin diketahui oleh pelabur, pelanggan, bank, dan pihak berkepentingan lain mengenai isu ESG yang dapat diberikan oleh perniagaan. "Perkara yang sulit adalah terus berkembang, dan anda tidak akan pernah membuatnya terpaku sehingga kita mempunyai sistem pelaporan yang sama," kata Pugliese.

Mengingati penonton. Pelaporan ESG harus difahami oleh pelabur dan pengguna maklumat lain. "Adalah satu perkara yang harus dipatuhi apabila anda melaporkan perkara yang anda perlukan," kata Pugliese. "Perkara lain bagi pengguna atau pelabur rata-rata dapat memahami hal itu dan konteksnya."

Menilai kawalan. Juruaudit dalaman perlu memahami langkah-langkah ESG yang berlaku untuk organisasi mereka, "dan proses penilaian risiko akan dimulai di sana untuk mengetahui apakah syarikat itu memiliki sistem pengendalian dalaman untuk memantau langkah-langkah tersebut," kata Pugliese.

Memantau ketekalan dan perbandingan. Nilai pelaporan ESG mungkin terhad jika tidak ada cara untuk membandingkannya. "Kadang-kadang kita melihat syarikat muncul dengan langkah mereka sendiri, tetapi itu jauh dari ideal kerana hanya melahirkan kekurangan keseragaman," kata Pugliese. "Anda ingin mempunyai sesuatu yang konsisten sehingga satu syarikat dapat diukur dengan yang lain dalam industrinya, atau anda ingin melihat syarikat di industri yang berbeza dan melihat bagaimana prestasi mereka terhadap penanda aras mereka."

Mungkin perkara yang paling penting untuk diingat oleh juruaudit dalaman adalah bahawa keperluan pelaporan ESG dan amalan terbaik ditakdirkan untuk berubah dengan ketara pada tahun-tahun mendatang apabila tumpuan terhadap isu-isu ini meningkat.

Ini bermakna penting untuk sentiasa memerhatikan apa yang akan datang walaupun juruaudit dalaman memberikan nasihat dan jaminan mengenai isu ESG semasa.

"Hanya ada banyak bahagian yang bergerak," kata Pugliese. "Kami akan memperhatikannya."

 

 — Ken Tysiac (Kenneth.Tysiac@aicpa-cima.com) is the JofA’s editorial director.

pautan : https://www.journalofaccountancy.com/news/2021/jun/esg-reporting-role-of-internal-audit.html

Tarikh Input: 24/06/2021 | Kemaskini: 23/09/2021 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWJWCA:02:01