APAKAH AUDIT BERKUALITI TINGGI? | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » APAKAH AUDIT BERKUALITI TINGGI?

APAKAH AUDIT BERKUALITI TINGGI?

Carian artikel oleh : Pn. Nur Asyikin Binti Yusoff (Pen. Akauntan)

 

Artikel yang ditulis oleh Arta Limani, Pengurus Kanan dan Arian Meta, Pengurus Deloitte Kosova, diterbitkan oleh majalah Amcham HORIZON.

 

“Audit adalah lebih daripada sekadar angka. Ini tentang membuktikan pencapaian dan cabaran, dan membantu memastikan asas yang kukuh untuk aspirasi masa depan".

Tujuan audit adalah untuk mengesahkan keyakinan pengguna penyata kewangan. Audit menunjukkan kedudukan anda dan membantu memaklumkan langkah anda yang seterusnya. Teras audit dan mandat yang berkekalan adalah untuk membuktikan bahawa penyata kewangan memberikan pandangan yang benar dan saksama dalam semua aspek material menurut rangka kerja pelaporan kewangan yang berkaitan. Juruaudit adalah bebas sepenuhnya daripada syarikat kontraktor untuk diaudit. Pengguna penyata kewangan yang telah diaudit termasuk pemiutang, pemegang saham dan pihak berkepentingan lain.

Beberapa tahun sebelum ini, audit telah dianggap sebagai prosedur pentadbiran mudah yang terdiri terutamanya daripada mengesahkan ketepatan urus niaga perakaunan yang dilaporkan dalam penyata kewangan teraudit.

Apabila dunia berubah, peranan juruaudit tidak pernah menjadi lebih penting. Kini juruaudit perlu dipertimbangkan sebagai sekutu untuk membentuk piawaian yang akan memberi keselesaan kepada pihak berkepentingan supaya mereka boleh membina asas kekuatan untuk masa depan, menyokong pembuatan keputusan yang bijak dan pasti.

Kami memahami bahawa cabaran terbesar bagi sesetengah pihak berkepentingan adalah untuk memahami kepentingan kualiti audit itu sendiri kerana elemen audit selalunya kompleks dan sukar untuk diukur. Kebanyakan audit bergantung pada proses audit dan proses itu boleh menjadi apa-apa sahaja tetapi boleh dilihat oleh pelanggan dan lebih-lebih lagi kepada pengguna penyata kewangan.

Mengikut sudut pandangan tradisional, kualiti audit adalah konsisten di semua firma audit, kerana audit dilaksanakan mengikut piawaian audit yang diterima. Walau bagaimanapun, banyak kajian dan amalan seterusnya menentang sudut pandangan tradisional, menunjukkan bahawa kualiti juga menentukan harga.

Kualiti bermaksud komitmen penuh untuk membuat pertimbangan yang wajar. Ini bermakna memastikan semua langkah yang betul diambil secara konsisten dalam perjalanan Audit. Ini bermakna memberikan asas keyakinan terhadap keputusan yang disahkan. Itulah sebabnya audit yang dilaksanakan berkualiti membantu pelanggan meningkatkan kebolehpercayaan penyata kewangan yang dilaporkan dan seterusnya kemungkinan mendapatkan pinjaman daripada institusi pinjaman paling berprestij dan menarik rakan kongsi berpotensi untuk pelaburan bersama.

Sifat sebenar audit berkualiti tinggi pada asasnya berbeza mengikut masa, menjadi aktiviti yang berkembang dengan pembangunan persekitaran perniagaan harian, piawaian pelaporan kewangan, piawaian pengauditan, peraturan dan teknologi. Ini bermakna bahawa mengejar kualiti audit adalah usaha yang tidak berkesudahan dan bukan objektif tetap dengan hasil akhir.

Sesungguhnya, satu-satunya tanda audit yang berpotensi lemah adalah penilaian semula penyata kewangan atau pengeluaran semula pendapat atau bahkan penyiasatan khusus yang dibuat oleh pengawal selia. Walau bagaimanapun, proses ini boleh bertahan selama bertahun-tahun dan sehingga itu, mereka mungkin mempunyai sedikit kaitan dengan keadaan semasa perusahaan.

Menurut kajian terkini, walaupun sukar untuk mengukur kualiti audit, beberapa faktor menentukan atau mempengaruhi kualiti audit. Faktor yang relevan ialah saiz firma audit profesional; lebih besar syarikat perkhidmatan, lebih tinggi kualiti yang ditawarkan. Satu lagi faktor yang mematuhi ialah nama jenama firma; untuk mengukuhkan lagi nama jenama, firma audit amat mementingkan kualiti audit. Satu lagi faktor penting untuk menilai kualiti audit ialah kepakaran firma audit dalam industri tertentu, yang biasanya diukur dengan penyertaan pasaran.

Bekerja dengan firma audit yang berprestij dan profesional mempunyai kelebihan utama bagi syarikat yang diaudit. Memanfaatkan kepakaran mendalam firma audit jenama dalam industri yang berkaitan akan membantu mewujudkan asas yang lebih kukuh di mana keputusan boleh berdasarkan dan tindakan masa depan diambil, menambah nilai yang lebih mendalam dan lebih tulen untuk pihak berkepentingan.

Oleh kerana kekurangan pengalaman dan kepakaran juruaudit, pihak berkepentingan mungkin tidak mendapat maklumat mengenai isu kewangan terkini yang berkaitan dengan industri tempat mereka beroperasi. Di samping itu, ia bukan kerana kecuaian atau kekurangan kemahuan, tetapi hanya kerana kekurangan pengalaman, mekanisme dan/atau kakitangan untuk menangani banyak industri dan trend perniagaan.

Kesimpulannya, jenama dan reputasi firma audit, saiz firma audit, dan kepakarannya dalam industri adalah antara faktor utama yang perlu dipertimbangkan untuk memastikan kualiti audit yang tinggi. Walau bagaimanapun, semua kualiti ini juga mempunyai harga masing-masing, yang juga menjadikan pembezaan juruaudit.

Tarikh Input: 01/06/2022 | Kemaskini: 01/06/2022 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBKAt:10:44