5 Sebab Kenapa Audit Dalam Adalah Penting | BAHAGIAN AUDIT DALAM

5 Sebab Kenapa Audit Dalam Adalah Penting

Carian artikel oleh:  En. Mohd Nasarudin Ismail

Article oleh: Salih Ahmed ISLAM

Ssumber: https://www.google.com/search?q=google+translate&rlz=1C1CHBF_enMY887MY888&oq=google+tr&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqEggAEAAYQxiDARixAxiABBiKBTISCAAQABhDGIMBGLEDGIAEGIoFMg8IARBFGDkYgwEYsQMYgAQyCggCEAAYsQMYgAQyCggDEAAYsQMYgAQyDQgEEAAYgwEYsQMYgAQyCggFEAAYsQMYgAQyDQgGEAAYgwEYsQMYgAQyBwgHEAAYgAQyBwgIEAAYgAQyBwgJEAAYgASoAgCwAgA&sourceid=chrome&ie=UTF-8&ptid=19035111&ptt=8&fpts=1703724401137&pli=1

Program pengauditan dalaman adalah penting untuk memantau dan memastikan bahawa semua aset perniagaan anda telah dilindungi dengan betul dan dilindungi daripada ancaman. Ia juga penting untuk mengesahkan bahawa proses perniagaan anda mencerminkan dasar dan prosedur anda yang didokumenkan.

Mari kita lihat lima sebab mengapa pengauditan dalaman penting dan tujuannya untuk memastikan organisasi anda mematuhi rangka kerja dan peraturan yang sama.

1. Memberi pandangan objektif
  2. Meningkatkan kecekapan operasi
  3. Menilai risiko dan melindungi aset
  4. Menilai kawalan organisasi
  5. Memastikan pematuhan undang-undang

Menyediakan Wawasan Objektif

Anda tidak boleh mengaudit kerja anda sendiri tanpa mempunyai konflik kepentingan yang pasti.

Juruaudit dalaman anda, atau pasukan audit dalaman, tidak boleh mempunyai sebarang tanggungjawab operasi untuk mencapai wawasan objektif ini. Dalam situasi di mana syarikat yang lebih kecil tidak mempunyai sumber tambahan untuk menumpukan kepada ini, adalah boleh diterima untuk melatih silang pekerja di jabatan yang berbeza untuk dapat mengaudit jabatan lain. Dengan memberikan pandangan yang bebas dan tidak berat sebelah, fungsi audit dalaman menambah nilai kepada organisasi anda.

Meningkatkan Kecekapan Operasi

Dengan menyemak semula dasar dan prosedur organisasi anda secara objektif, anda boleh menerima jaminan bahawa anda melakukan perkara yang dikatakan oleh dasar dan prosedur anda yang anda lakukan, dan bahawa proses ini adalah mencukupi dalam mengurangkan risiko unik anda.

Dengan memantau dan menyemak proses anda secara berterusan, anda boleh mengenal pasti cadangan kawalan untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan proses ini. Sebaliknya, membenarkan organisasi anda bergantung pada proses, bukannya orang.

Menilai Risiko dan Melindungi Aset

Program audit dalaman membantu pengurusan dan pihak berkepentingan dengan mengenal pasti dan mengutamakan risiko melalui penilaian risiko yang sistematik. Penilaian risiko boleh membantu mengenal pasti sebarang jurang dalam persekitaran dan membolehkan pelan pemulihan berlaku.

Program audit dalaman anda akan membantu anda untuk mengesan dan mendokumentasikan sebarang perubahan yang telah dibuat kepada persekitaran anda dan memastikan pengurangan sebarang risiko yang ditemui.

Menilai Kawalan

Pengauditan dalaman adalah berfaedah kerana ia menambah baik persekitaran kawalan organisasi dengan menilai kecekapan dan keberkesanan operasi. Adakah kawalan anda memenuhi tujuannya? Adakah mereka mencukupi dalam mengurangkan risiko?

Memastikan Pematuhan Undang-undang dan Peraturan

Dengan kerap melakukan audit dalaman, anda boleh memastikan pematuhan dengan mana-mana dan semua undang-undang dan peraturan yang berkaitan. Ia juga boleh membantu memberikan anda ketenangan fikiran bahawa anda bersedia untuk audit luaran anda yang seterusnya. Mendapat kepercayaan pelanggan dan mengelakkan denda mahal yang dikaitkan dengan ketidakpatuhan menjadikan pengauditan dalaman sebagai aktiviti penting dan berbaloi untuk organisasi anda.

Tarikh Input: 28/12/2023 | Kemaskini: 28/12/2023 | muhammad.isam

SXEdIAo~