10 Teratas Pada 2020: Automasi Pintar | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » 10 Teratas pada 2020: Automasi Pintar

10 Teratas pada 2020: Automasi Pintar

Sumber : KPMG Internal Audit

 

 

Memandangkan syarikat terus berintegrasi model perniagaan yang berubah dengan pesat, keperluan pengawalseliaan, gangguan teknologi, dan banyak lagi, peluang untuk Audit Dalaman (IA) untuk mengenal pasti dan membantu syarikat bertindak balas terhadap risiko semakin meningkat. Malah, IA boleh memainkan peranan penting dalam membantu organisasi mengurus persekitaran risiko sambil membuat kemajuan ke arah strategik dan pertumbuhan. Untuk memberikan nilai terbaik, IA harus mencari peluang untuk mencabar status quo untuk mengurangkan risiko, meningkatkan kawalan, dan mengenal pasti kecekapan dan manfaat kos yang berpotensi di seluruh organisasi.

 

Untuk membantu fungsi IA mencapai matlamat ini, kami membentangkan Audit Dalaman KPMG: Top 10 pada tahun 2020, yang menggariskan bidang-bidang di mana IA perlu memberi tumpuan supaya ia dapat menambah nilai secara berkesan di seluruh organisasi dan memaksimumkan pengaruhnya kepada syarikat.

 

1. Automasi pintar-seperti automasi proses robot (bot), pembelajaran mesin, dan penyelesaian kognitif-mengubah dunia perniagaan tepat di depan mata kita. Teknologi baru yang melengkapi dan menambah kemahiran manusia mempunyai kuasa untuk secara eksponen meningkatkan kecekapan, skala, kualiti, ketepatan dan kecekapan operasi merentas organisasi. Mesin pintar kini melakukan aktiviti, dan juga membuat keputusan, yang sebelumnya menjadi domain manusia-dan mereka melakukannya dengan cepat, lebih tepat, dan pada skala yang lebih besar. Hari-hari apabila pekerja membuat jam bekerja untuk mengulangi tugas manual berulang kali akan menjadi memori yang jauh.

 

Memandangkan faedah yang jelas dan banyak kes penggunaan automasi pintar, tidak menghairankan bahawa ia telah menjadi inisiatif kritis misi. Tetapi apabila memulakan projek transformasi digital yang penting, syarikat harus tetap menyedari risiko dan tanggungjawab tadbir urus yang berkaitan dengan automasi pintar dan aplikasi. Fungsi risiko dan tadbir urus yang direka dengan baik membantu memastikan bahawa program automasi cerdas dilaksanakan dengan betul dan risiko yang berkaitan dikenal pasti, dinilai, dikurangkan atau, jika sesuai, diterima.

 

IA mempunyai peranan penting dalam tempat kerja yang semakin digital. Garis panduan program automasi yang ditetapkan dengan betul dapat membantu organisasi menilai tadbir urus, risiko, kawalan, dan keperluan pematuhan dan mencegah kerosakan hubungan dengan rakan kongsi, juruaudit, dan pengawal selia, serta mengelakkan denda penting.

Bagaimana audit dalaman boleh membantu:

- Menyelaraskan penyelarasan inisiatif Artificial Intelligence ("AI") dengan objektif strategik syarikat

- Menilai kesesuaian proses untuk implementasi AI dan pengendalian ralat dan penyelesaian resolusi yang wujud apabila diperlukan

- Menilai pelaburan dan hasil AI sejajar dengan objektif perniagaan dan strateginya

- Memastikan latihan AI semasa Ujian Penerimaan Pengguna untuk memahami sepenuhnya risiko dan implikasi

Pemandu:

- Pendigitalan buruh menyebabkan beberapa operasi perniagaan tradisional usang

- Pemimpin industri mengekalkan atau merancakkan pelaburan dalam inovasi, terutamanya buruh digital

- Kecerdasan buatan, pengkomputeran kognitif, dan robotik adalah antara teknologi teratas yang akan memacu transformasi perniagaan ke hadapan

 

Tarikh Input: 13/01/2020 | Kemaskini: 23/01/2020 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBKAm:10:37