10 Teratas Pada 2020: Analisis Data Dan Pandangan | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » 10 Teratas pada 2020: Analisis Data dan Pandangan

10 Teratas pada 2020: Analisis Data dan Pandangan

Sumber : KPMG Internal Audit

 

Memandangkan syarikat terus berintegrasi model perniagaan yang berubah dengan pesat, keperluan pengawalseliaan, gangguan teknologi, dan banyak lagi, peluang untuk Audit Dalaman (IA) untuk mengenal pasti dan membantu syarikat bertindak balas terhadap risiko semakin meningkat. Malah, IA boleh memainkan peranan penting dalam membantu organisasi mengurus persekitaran risiko sambil membuat kemajuan ke arah strategik dan pertumbuhan. Untuk memberikan nilai terbaik, IA harus mencari peluang untuk mencabar status quo untuk mengurangkan risiko, meningkatkan kawalan, dan mengenal pasti kecekapan dan manfaat kos yang berpotensi di seluruh organisasi.

 

Untuk membantu fungsi IA mencapai matlamat ini, kami membentangkan Audit Dalaman KPMG: Top 10 pada tahun 2020, yang menggariskan bidang-bidang di mana IA perlu memberi tumpuan supaya ia dapat menambah nilai secara berkesan di seluruh organisasi dan memaksimumkan pengaruhnya kepada syarikat.

2. Analisis data dan pandangan

 

Memandangkan syarikat terus mengoptimumkan nilai dan pandangan yang timbul daripada jumlah data yang sangat besar yang terdapat dalam persekitaran perniagaan, memastikan kawalan yang betul di sekeliling penggunaan dan penyimpanan data adalah kritikal. Tadbir urus data yang berkesan membolehkan pandangan besar ke atas dan seluruh perusahaan dalam data besar.

Ia menangani pertanyaan mengenai pemilikan data dan memastikan kepatuhan terhadap dasar yang mengawal data yang penting dan bagaimana data dibuat, disimpan, diagregatkan, digadaikan, dianalisis dan digunakan. Tadbir urus data adalah penting untuk mengekalkan privasi data dan membantu perniagaan menghidupkan data ke dalam pandangan.

Walaupun IA mesti mengekalkan tahap pemisahan yang cukup dari tanggungjawab pengurusan, peluang wujud untuk bekerja dengan pengurusan untuk memperluaskan penggunaan analisis data dalam perniagaan dan dalam proses IA. Mereka yang bertanggungjawab untuk operasi, pematuhan, dan pelaporan kewangan pada umumnya meningkatkan penggunaan analisis data mereka dalam melaksanakan tanggungjawab mereka. IA sering boleh memanfaatkan platform ini atau membantu peranan perundingan untuk membantu memperbaiki proses dan kawalan yang berkaitan.

Menggunakan data untuk melaksanakan analitik dalam proses audit dalaman boleh membolehkan liputan risiko dan skop audit diperluaskan serta meningkatkan ketepatan ujian. Analisa data yang boleh diulang dan lestari dapat membantu IA mempermudahkan dan memperbaiki proses audit, menghasilkan audit yang lebih tinggi, peningkatan nilai kepada perniagaan, dan penilaian kawalan yang lebih tepat. Dengan membolehkan IA untuk menilai lebih banyak kawalan, menyebabkan liputan yang lebih besar, analisis data dapat membantu IA bertindak balas kepada jawatankuasa audit dan pihak berkepentingan yang meminta mereka berbuat lebih banyak dengan kurang.

 

Bagaimana audit dalaman boleh membantu:


- Gunakan analisis data untuk mengenal pasti risiko semasa dan muncul sebagai sebahagian daripada proses penilaian risiko
- Menjalankan pengauditan automatik yang memberi tumpuan kepada analisis akar sebab dan tindak balas pengurusan terhadap risiko
- Membantu dalam pembentukan atau kajian dasar dan proses tadbir urus data
- Menyemak model data dan titik kawalan, termasuk isu pengelasan data, untuk mengenal pasti jurang keselamatan
- Membantu mencipta proses ekstrak, transformasi dan beban automatik (ETL), bersama-sama dengan analitik dan papan pemuka yang berulang dan lestari, membolehkan pengauditan atau pemantauan terhadap kriteria risiko tertentu

 

Pemandu:
- Memanfaatkan alat dan teknik data yang besar untuk menyesuaikan diri dengan permintaan perniagaan yang cepat
- Mematuhi keperluan perniagaan dan peraturan data global
- Memanfaatkan teknologi dan metodologi data yang besar untuk meningkatkan kualiti dan ketepatan audit, mengurangkan kos audit, dan mengembangkan liputan risiko dan skop audit
- Membolehkan pengenalpastian masa nyata risiko dan pemulihan kelemahan kawalan

 

 

Tarikh Input: 23/01/2020 | Kemaskini: 23/01/2020 | nurmiera

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
BWKBJAr:09:45