UPM Internal Audit Division Comply With International Auditing Standards | INTERNAL AUDIT DEPARTMENT
» NEWS » UPM Internal Audit Division Comply with International Auditing Standards

UPM Internal Audit Division Comply with International Auditing Standards

Oleh: Sharul Azman Ramli

Serdang- Bahagian Audit Dalam UPM mematuhi IIA's Standards for The Profesional Practice of Internal Auditing berdasarkan penilaian bebas yang telah dilaksanakan oleh pihak Institute of Internal Auditors Malaysia (IIA Malaysia).

Penilaian bebas telah dilaksanakan oleh IIA Malaysia yang diwakili oleh Puan Nur Hayati Baharudin dan En. Muhammad Nazim Ab. Rahim pada 6 hingga 8 Jun 2017 di Universiti Putra Malaysia. Proses penilaian melibatkan proses semakan dokumen dan ujian keatas prosedur dan hasil penilian kendiri. Penilaian juga melibatkan temuduga  yang dibuat dengan Pengerusi Jawatankuasa Audit UPM, Naib Canselor UPM, Pendaftar UPM, Bursar UPM, Ketua dan Staf  Bahagian Audit Dalam UPM.

Secara keseluruhannya, berdasarkan peniliaian bebas yang dilaksanakan, pihak IIA Malaysia merumuskan Bahagian Audit Dalam telah mematuhi (Generally Conforms) IIA's Standards for The Professional Practice of Internal Auditing.

Puan Nur Hayati Baharudin selaku Ketua Penilai Bebas menyatakan aktiviti audit Bahagian Audit Dalam telah dibuat mengikut Standard yang ditetapkan dan setanding dengan aktiviti Audit Dalam Syarikat-Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) yang lain.

Ketua Bahagian Audit Dalam UPM, Pn. Zainora Abdul Talib bersyukur di atas pengiktirafan ini. Pengiktirafan ini adalah penting sebagai penanda aras bagi memastikan pengauditan dibuat dengan betul dan mengikut Standard Pengauditan Antarabangsa.

 

Date of Input: 17/08/2017 | Updated: 20/09/2017 | faiz_suparman

MEDIA SHARING

INTERNAL AUDIT DEPARTMENT
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
SWMHCAV:02:11