Penyalahgunaan Kuasa : Kurang Pendidikan Atau Kebal Undang-Undang? | INTERNAL AUDIT DEPARTMENT
» ARTICLE » Penyalahgunaan Kuasa : Kurang Pendidikan Atau Kebal Undang-Undang?

Penyalahgunaan Kuasa : Kurang Pendidikan Atau Kebal Undang-Undang?

Carian Oleh : Jawatankuasa Laman Web Audit Dalam
Artikel oleh : Borhan Ahmad
Sumber : Malaysiadateline
 

 

 

Menyeksa, mengugut dan menakut-nakutkan di tempat kerja adalah perkara biasa, dan ini meninggalkan kesan negatif kekal kepada mangsa dan juga sikap dan tingkah laku ciri-ciri kumpulan sosial tertentu.

Penyalahgunaan kuasa adalah masalah yang dihadapi sebahagian besar dari kita cepat atau lambat, tidak kira sama ada kita menyedarinya secara terbuka atau tidak.

Perkara ini telah diperdebatkan secara kontroversial dan menjadi topik menarik dan mendapat peluang terutama di tempat kerja.

Individu yang jahat dan zalim memperoleh dan terus mengawasi mangsa malang mereka dengan mengawal atau melakukan paksaan, dan terus mendedahkan individu tersebut kepada penganiayaan yang berkaitan dengan mental, fizikal, seksual atau wang.

Penyalahgunaan kuasa boleh berlaku selama bertahun-tahun, sering diabaikan, dan lebih teruk didorong oleh mereka yang mengelilingi pelaku.

Ketidakupayaan untuk menghentikan penyalahgunaan kuasa adalah satu bentuk penyalahgunaan itu sendiri.

Memahami psikologi penyalahgunaan kuasa sangat penting sama seperti memahami mengapa ia boleh berlaku dan mungkin juga meningkat.

Kajian mendapati bahawa narsisisme berkait dengan rasa simpati.

Semakin tinggi skor ukuran narsisme, semakin rendah rasa belas kasihan yang ditunjukkan.

Ketiadaan simpati dipandang sebagai ciri menonjol antara sifat narsis yang paling jelas.

Ketika tingkah laku narsistik berkembang, kita mungkin melihat peningkatan kes penyalahgunaan kuasa.

Mangsa penderaan sering tertekan dan keliru mengenai keadaan mereka.

Sebilangan mangsa mungkin menganggap mereka dapat menahan penyalahgunaan kuasa terhadap mereka kerana mereka sekarang dalam kebingungan.

Di Malaysia, tidak banyak yang mampu mengambil dan mengupah peguam untuk membantu kes mereka , tetapi jika masalah penyalahgunaan kuasa terlalu besar, firma undang-undang boleh menjadi tempat untuk meminta pertolongan terhadap penjahat atau pelaku kejahatan ini.

Pelaku (penyalahguna kuasa) adalah mereka yang mempunyai kuasa atau wang, oleh itu mereka mempunyai akses yang lebih besar kepada peguam.

Penyalahgunaan kuasa sering berada dalam kedudukan untuk mengawal keputusan undang-undang. Tetapi ia tidak semestinya benar.

Akibatnya, kes-kes ini sering kali tidak dilaporkan, tidak terdeteksi dan tidak ditentang, kerana mangsa merasa ancaman tindakan dapat lebih buruk daripada bentuk penyalahgunaan yang asli.

Menghentikan penyalahgunaan kuasa dan penyeksaan di tempat kerja bermaksud memastikan pendidikan dan sokongan sistem di peringkat institusi.

Kalau sekadar mempunyai dan membuat dasar polisi sahaja ianya tidak selalu membantu: Kebuasaannya , dasar yang di laungkan sering diabaikan atau tidak berkesan 

Sungguh pun, ada garis panduan atau peraturan muncul, kita harus kembali kepada watak, dan dalam hal inilah ujian moral.

Perwatakan adalah hasil kebaikan, kekuatan dan rasa hormat yang baik.

Kita memerlukan budaya institusi atau sistem sehingga mendesak pekerja mengetahui tentang amalan atau kesan yang mungkin tidak mencukupi, sama seperti membicarakan amalan tersebut.

Pemimpin institusi, pengawal organisasi yang menerajui, perlu berusaha, memberi strategi, mengetahui dan memahami cadangan dan bahaya dari apa yang berlaku dalam komuniti mereka sendiri dan tanggungjawab yang mereka hadapi.

Individu perlu menunjukkan keberanian untuk mengambil minat, tidak melakukan tingkah laku yang mengerikan, ketika berhadapan dengan situasi itu,

Mangsa perlu memiliki pengetahuan dan gaya Bahasa untuk mengutarakan apa yang berlaku dengan jelas.

Watak adalah sifat etika yang kurang diajar dan kurang ditunjukkan dalam program pendidikan kita.

Ini adalah asas kepemimpinan yang baik. Kembalikan watak, dan tidak akan ada lagi tulisan mengenai penyalahgunaan yang akan diterbitkan.

Date of Input: 06/04/2023 | Updated: 10/05/2023 | muhammad.isam

MEDIA SHARING

INTERNAL AUDIT DEPARTMENT
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
SXFXFA5~