MODEL TIGA GARIS - ALAT PENTING UNTUK KEJAYAAN SETIAP ORGANISASI (IIA INC) | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » MODEL TIGA GARIS - ALAT PENTING UNTUK KEJAYAAN SETIAP ORGANISASI (IIA INC)

MODEL TIGA GARIS - ALAT PENTING UNTUK KEJAYAAN SETIAP ORGANISASI (IIA INC)

Model Three Lines membantu organisasi mengenal pasti struktur, proses reka bentuk dan memberikan tanggungjawab untuk membantu pencapaian objektif dan memudahkan tadbir urus dan pengurusan risiko yang kuat. Ini menjadikan tiga perkara penting dalam audit. Pada masa yang sama, ia menjelaskan elemen-elemen penting utama yang dituntut oleh tadbir urus yang paling asas: akauntabiliti, tindakan dan jaminan serta nasihat.

Apa yang baru?

Model ini mendorong pendekatan berasaskan prinsip untuk menyesuaikan dengan keperluan dan keadaan organisasi. Jelas, semua organisasi berbeza dan tidak mungkin ada satu pendekatan yang sesuai untuk semua. Ini membawa kepada model yang ditentukan secara eksplisit berdasarkan enam prinsip.

Selain itu, perubahan dalam penggunaan bahasa, menghilangkan penggunaan "garis" dan menanamkan idea "peranan." Definisi peranan utama dan menerangkan hubungan antara peranan teras tersebut dalam Model baru mengesahkan bahawa koordinasi dan penyelarasan sangat penting untuk memastikan koherensi organisasi dan mengelakkan silo.

Model baru ini menguatkan keperluan kritikal untuk memastikan kecukupan dan keberkesanan tindak balas risiko, termasuk kawalan, sebagai komponen asas pemerintahan. Ini dicapai melalui penerapan proses, kepakaran dan wawasan sistematik dan berdisiplin yang kompeten oleh audit dalaman.

Enam (6) Prinsip:

1) Governan

Tadbir urus organisasi memerlukan struktur dan proses yang sesuai yang membolehkan:

• Akauntabiliti oleh badan pemerintah kepada pihak berkepentingan untuk pengawasan organisasi melalui integriti, kepemimpinan, dan ketelusan
  • Tindakan (termasuk mengurus risiko) oleh pengurusan untuk mencapai objektif organisasi melalui keputusan berdasarkan risiko dan penerapan sumber
  • Jaminan dan nasihat oleh audit dalaman yang bebas untuk memberikan kejelasan dan keyakinan dan untuk memprovokasi peningkatan berterusan melalui siasatan yang ketat dan komunikasi yang mendalam.

2) Peranan Badan Governan

Badan yang berkuasa memastikan:

• Terdapat struktur dan proses yang sesuai untuk pemerintahan yang berkesan
  • Objektif dan aktiviti organisasi diselaraskan dengan kepentingan pihak berkepentingan yang diutamakan.

3) Pengurusan dan Peranan Baris Pertama dan Kedua

Tanggungjawab pengurusan untuk tindakan (termasuk menguruskan risiko) untuk mencapai objektif organisasi merangkumi peranan barisan pertama dan kedua. Peranan barisan pertama diselaraskan secara langsung dengan penyampaian produk dan / atau perkhidmatan kepada pelanggan organisasi, termasuk fungsi sokongan. Peranan barisan kedua memberi bantuan menguruskan risiko.

4) Peranan Baris Ketiga

Audit dalaman memberikan jaminan dan nasihat yang bebas dan objektif mengenai kecukupan dan keberkesanan tadbir urus dan pengurusan risiko (termasuk kawalan dalaman) melalui penerapan proses, kepakaran, dan wawasan yang sistematik dan berdisiplin. Laporan ini melaporkan penemuannya kepada pihak pengurusan dan badan pemerintah untuk memprovokasi peningkatan berterusan. Dengan berbuat demikian, mungkin mempertimbangkan jaminan dari penyedia dalaman dan luaran yang lain.

5) Kemerdekaan Baris Ketiga

Kebebasan audit dalaman dari tanggungjawab pengurusan sangat penting bagi objektif, kewibawaan, dan kredibilitinya. Ia dibentuk melalui: akauntabiliti kepada badan yang berkuasa; akses yang tidak terhad kepada orang, sumber, dan data yang diperlukan untuk menyelesaikan pekerjaannya; dan kebebasan dari berat sebelah atau gangguan dalam perancangan dan penyampaian perkhidmatan audit.

6) Mencipta dan Melindungi Nilai

Peranan badan pengurusan bersama dengan peranan barisan pertama, kedua, dan ketiga secara kolektif menyumbang kepada penciptaan dan perlindungan nilai ketika mereka selaras antara satu sama lain dan dengan kepentingan pihak berkepentingan yang diutamakan. Penyelarasan kegiatan dicapai melalui komunikasi, kerjasama, dan kolaborasi, dan mendukung kebolehpercayaan, koheren, dan ketelusan maklumat yang diperlukan untuk membuat keputusan berdasarkan risiko.

Mengaplikasi Model

Model menampung keberadaan dalam organisasi struktur yang berbeza-beza. Organisasi dapat menyusun struktur yang mereka suka bergantung pada tujuan, sumber daya, budaya peraturan, dan lain-lain. Peranan barisan pertama dan kedua tetap berada dalam tanggungjawab pengurusan. Manakala audit dalaman bergantung pada tanggungjawab pihak pengurusan.

Apa yang perlu dilakukan oleh Juruaudit Dalaman?

Ia membantu juruaudit dalaman untuk lebih memahami peranan mereka dan seterusnya dapat menunjukkan fleksibiliti dan skalabilitas yang sesuai untuk memperluas penerapan aktiviti audit dalaman dalam organisasi.

Rujukan: https://global.theiia.org/knowledge/Public%20Documents/GPAI-Three-Lines-Model-An-Important-Tool-for-the-Success-of-Every-Organization.pdf

Carian artikel oleh : Pn. Nurfarah Hanani Binti Abdul Hamed

Tarikh Input: 10/05/2021 | Kemaskini: 21/05/2021 | nurmiera