4 Cara Pemimpin Menguruskan Konflik Pekerja Dengan Berkesan | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » 4 Cara Pemimpin Menguruskan Konflik Pekerja dengan Berkesan

4 Cara Pemimpin Menguruskan Konflik Pekerja dengan Berkesan

Carian artikel oleh: Pn. Balqis Binti Md Ruslan

Article oleh: Team RichWorks

Sumber:  https://richworks.com/cara-pemimpin-menguruskan-konflik-pekerja/

 

Penyelesaian konflik adalah kejadian harian di tempat kerja yang dapat mendorong atau mengganggu momentum pemimpin, pasukan atau seluruh organisasi.

 

Tempat kerja boleh menjadi persekitaran yang beracun apabila para pemimpin membiarkan konflik membebankan dan bukannya menghadapinya secara langsung.

Menguruskan konflik pekerja boleh menjadi perkara yang sukar. Terutamanya apabila anda tidak terbiasa dengan ekosistem yang lebih besar di mana individu atau jabatan tertentu yang mencipta konflik beroperasi, dan bagaimana usaha untuk menyelesaikan konflik akan bergema di seluruh ekosistem tersebut.

Tempat kerja didorong dengan begitu banyak agenda bersamaan sehingga anda tidak pernah tahu mana yang mungkin terjejas ketika anda menyelesaikan konflik semata-mata untuk mendapatkan keuntungan dan kemajuan anda sendiri.

Pemimpin mesti bertindak secara bertanggungjawab untuk dihormati. Ini adalah tanggungjawab serius terutama melibatkan pengembangan dan panduan potensi penuh pada orang, pasukan dan organisasi secara keseluruhan. Bahagian penting dalam proses pengembangan potensi adalah mengetahui bagaimana melihat konflik dan bila masa yang sesuai untuk merebut peluang dalam konflik sebelum ketegangan yang sihat berubah menjadi masalah yang serius.

Banyak pemimpin lebih suka mengelakkan ketegangan untuk mewujudkan keharmonian. Apa yang mereka tidak sedar adalah dengan mengelakkan ketegangan bersama-sama mereka secara tidak sedar membuat gangguan dalaman di kalangan pekerja. Seorang pemimpin perlu meminimumkan konflik, tidak membiarkannya semakin besar dan berleluasa.

Berikut adalah empat cara untuk menangani penyelesaian konflik di tempat kerja.

1. Masa Yang Betul

Orang sering menimbulkan konflik yang tidak perlu. Pemimpin yang mengelakkan konflik sama sekali akan merasa menyesal di kemudian hari. Waktu adalah segala-galanya ketika menguruskan konflik, dan waktu terbaik untuk mengambil tindakan adalah ketika ada bukti.

Bukti yang kuat bahawa pekerja mempunyai rekod kesalahan yang memberi kesan negatif terhadap prestasi orang lain. Sekiranya semua orang di sekitar anda tahu ia mesti ditangani dan anda masih menunggu untuk bertindak, pekerja anda akan hilang rasa hormat kerana sikap lambat berindak.

Kepimpinan adalah tentang mengambil tindakan dan menghadapi masalah sebelum terlambat. Sekiranya anda menunggu terlalu lama semasa menghadapi kesukaran, orang-orang di sekitar anda akan mula membuat keputusan yang anda ragu-ragu untuk membuat keputusan, Anda kehilangan momentum sebagai pemimpin. Apabila orang lain melihat bahawa anda tidak cukup matang sebagai pemimpin untuk bertindak, ini membahayakan reputasi kepemimpinan anda.

 

2. Ketahui Batasan Anda

Konflik boleh menjadi sesuatu yang lebih rumit dan tidak dapat dikendalikan sekiranya anda tidak mengetahui batasan anda dan batasan pekerja anda. Setiap orang menangani konflik secara berbeza, jadi anda mesti mengetahui risiko dan ganjaran penyelesaian konflik dalam batasan setiap pekerja anda.

Bantu orang lain mengetahui bila mereka cenderung melintasi garis melalui pemerhatian yang teliti. Mengenal pasti kecenderungan tingkah laku yang nampaknya mencetuskan sikap tertentu, memprovokasi minda, atau menunjukkan kurangnya kesedaran diri.

Ini dapat dicapai dengan sesi bimbingan yang konsisten di mana anda boleh mula mendahului dan memperkuat harapan prestasi untuk setiap pekerja anda. Ini bukan sahaja membolehkan anda mengenal pasti batas konflik mereka tetapi lebih penting lagi untuk menetapkan standard yang akan membantu mencegah konflik timbul.

Pemimpin yang terlibat secara aktif dalam bimbingan dan belajar mengenai mereka yang berada dalam pasukannya akan menghadapi konflik yang lebih kurang. Tempat kerja baru menunjukkan kepelbagaian yang semakin meningkat dalam jenis orang yang kita pimpin.

Anda mesti mengetahui siapa mereka sekiranya anda ingin memahami bagaimana mereka akan mempengaruhi ekosistem yang anda cuba cipta.

 

 3. Hormati Perbezaan

Hormati perbezaan unik orang dan belajar melihat perkara dari sudut pandangan yang berbeza supaya anda dapat memahami dengan lebih baik bagaimana mengelakkan konflik di masa depan.

Di luar pemahaman tentang bagaimana konflik dapat dielakkan, menghormati perbezaan orang dapat membantu anda memahami dengan lebih baik bagaimana menguruskan konflik dengan orang secara umum (dan batas-batasnya seperti yang disebutkan dalam poin kedua).

Akal yang sihat memberitahu kita bahawa kita paling selesa berurusan dengan mereka yang kita percayai dan secara semula jadi tertarik. Sebagai pemimpin, kita mesti melihat bahawa setiap pekerja merupakan peluang unik untuk pertumbuhan dan perkembangan profesional.

Mari kita hadapi, perniagaan adalah mengenai kecerdasan orang, dan sehingga kita menerima hakikat ini, kita akan terus menimbulkan ketegangan dengan pekerja yang kita tidak selesa dan memandang rendah sumbangan mereka dalam proses tersebut.

 

4. Hadapi Ketegangan

Kepimpinan selalunya berkaitan dengan melakukan perkara yang tidak disukai oleh orang lain. Penyelesaian konflik adalah salah satu perkara, tetapi sebagai pemimpin kita harus menghadapi ketegangan secara langsung. Jangan tunggu, tetapi aktifkan kepimpinan anda untuk menangani konflik sebelum keadaan memaksa anda.

Konflik dapat menghasilkan keadaan fikiran emosi yang menjadikannya lebih sukar untuk menguruskannya. Oleh yang demikian, kita harus menghadapi dan bukannya membiarkannya menyakitkan kerana kita gagal mengatasi masalah ketika ia muncul.

Pemimpin yang paling berkesan mempunyai kesedaran dan kebijaksanaan diri untuk menghadapi dan meredakan ketegangan. Penyelesaian konflik sama seperti bentuk kesukaran yang lain. Anda sama ada bertindak atau tidak. Berapa kali fikiran anda memberitahu anda untuk mengambil tindakan ketika menghadapi kesukaran, tetapi sebaliknya anda menunggu sehingga orang di sekitar anda mengambil risiko yang anda anggap ragu-ragu untuk menanggung diri sendiri?

Kepimpinan adalah untuk menjangka yang tidak dijangka. Jangan merumitkan perkara. Cukup percaya pada diri anda untuk bertindak.

Penyelesaian konflik adalah mengenai melihat peluang yang tidak dilihat oleh orang lain. Ketika berurusan dengan penyelesaian konflik melalui lensa peluang, konflik dapat menjadi pemicu pertumbuhan yang sihat untuk perniagaan anda – dan pertumbuhan profesional untuk semua orang yang terlibat. Pemimpin yang berkesan tahu bahawa hubungan yang paling sahih dengan pekerja, pelanggan dan rakan luaran mereka tidak akan benar-benar bermula sehingga mereka mengalami beberapa ketegangan dengan mereka.

Kenapa? Bagaimana anda benar-benar mengenali seseorang (apalagi diri sendiri) sehingga anda mengalami sedikit ketegangan dengan mereka? Akibatnya, konflik harus diselesaikan dan ditangani – bukan hanya untuk menyelesaikan masalah yang mungkin terjadi atau untuk mengesan peluang – tetapi sebagai saat untuk belajar mengenai kematangan kepemimpinan anda sendiri ketika anda memimpin orang lain melalui keadaan buruk.

Tarikh Input: 21/02/2023 | Kemaskini: 02/03/2023 | muhammad.isam

PERKONGSIAN MEDIA

BAHAGIAN AUDIT DALAM
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1346
03-9769 6176
SXFXEAG~