Manfaat Aktiviti Audit Dalaman Untuk Setiap Saiz Organisasi | BAHAGIAN AUDIT DALAM
» ARTIKEL » Manfaat aktiviti audit dalaman untuk setiap saiz organisasi

Manfaat aktiviti audit dalaman untuk setiap saiz organisasi

Penulis : Steven Morse, CPA, CGMA

Manfaat aktiviti audit dalaman untuk setiap saiz organisasi

Kita semua berada di laman yang sama, kita mulakan dengan definisi pengauditan dalaman:

Pengauditan dalaman adalah jaminan bebas, objektif dan aktiviti perundingan yang direka untuk menambah nilai dan meningkatkan operasi organisasi. Ia membantu organisasi mencapai objektifnya dengan membawa pendekatan yang sistematik dan berdisiplin untuk menilai dan meningkatkan keberkesanan pengurusan risiko, kawalan, dan proses tadbir urus.

Dengan definisi seperti itu, siapa yang tidak mahu memasukkan pengauditan dalaman dalam organisasi mereka !?

Tidak perlu dikatakan, banyak entiti yang dikecualikan cukai tidak mempunyai jabatan audit dalaman dalam organisasi mereka; sebab seringkali adalah bahawa ia dianggap sebagai kos yang tinggi. Akibatnya, biasanya organisasi besar yang mengekalkan jabatan audit dalaman mereka sendiri. Namun demikian, audit dalaman tidak perlu menjadi cadangan atau apa-apa.

Bagi institusi yang tidak mempunyai fungsi audit dalaman mereka sendiri dan yang tidak melakukan aktiviti audit dalaman, pertimbangkan mitos umum yang berikut dan realiti berkaitan.

Organisasi kami terlalu kecil untuk memerlukan fungsi audit dalaman.-Jabatan audit dalaman yang berdedikasi tidak selalu diperlukan. Apa yang penting ialah aktiviti jenis-jenis audit dalaman berlaku. Terlepas dari saiz, pastikan kawalan dalaman sebenarnya berfungsi sebagaimana dimaksudkan adalah kritis bagi suatu organisasi. Sama ada memastikan proses yang cekap, pematuhan dengan dasar organisasi, atau mengurangkan risiko penipuan, semua organisasi yang dikecualikan cukai harus prihatin terhadap penyewa-penyewa ini amalan perniagaan yang baik, tanpa mengira saiznya. Malah, kejadian yang tidak dijangka seperti insiden penipuan, mungkin lebih menjejaskan organisasi yang lebih kecil memandangkan sumbernya yang terhad.

Kami mempunyai audit luaran yang dilaksanakan setiap tahun; yang merangkumi semakan kawalan dalaman, betul? -Audit luaran menumpukan pada pengauditan penyata kewangan organisasi. Walaupun audit luaran mempertimbangkan persekitaran kawalan organisasi dan mengkaji kawalan dalaman tertentu yang mengelilingi penyediaan penyata kewangan organisasi, ujian audit yang dilakukan semasa penglibatan audit luaran tidak serupa dengan ujian jenis audit dalaman.

Kami mempunyai persekitaran kawalan yang kuat dan beroperasi dengan cekap, terutamanya kerana kami mempunyai tenaga kerja yang mempunyai tempoh purata 10+ tahun. -Sementara tenaga kerja yang berpengalaman pasti dapat menjadi aset untuk organisasi mana pun, ia juga dapat menyediakan satu set cabaran tersendiri dan pendedahan. Sebagai contoh, pekerja mungkin melakukan perkara-perkara seperti yang mereka lakukan sebelum ini sama ada prosedur ini selaras dengan keperluan dasar baru atau tidak; pekerja mungkin tidak mengkaji proses mencari kecekapan operasi; kakitangan mungkin mengambil tanggungjawab kewangan tambahan selama bertahun-tahun tanpa latihan yang tepat untuk memastikan kecekapan; dan kakitangan jangka panjang, yang mungkin tidak mempunyai latihan yang sepatutnya selama bertahun-tahun, mungkin secara tidak formal atau tidak latihan staf baru. Keadaan ini boleh membawa kepada persekitaran kawalan yang lemah, yang boleh membuka pintu untuk kesilapan yang tidak dapat dikesan atau penipuan berlaku. Dalam banyak kes, pelaku insiden penipuan telah bekerja untuk sebuah organisasi untuk masa yang lama.

Kami mempunyai dasar dan prosedur yang ditulis dengan baik, yang termasuk kawalan dalaman yang kukuh.-Tidak semua dasar dan prosedur dibuat sama. Dasar dan prosedur tertulis termasuk kawalan dalaman. Hanya kerana prosedur yang baik, bagaimanapun, tidak bermakna ia diikuti. Mengikut polisi dan prosedur yang kurang baik mengakibatkan rasa aman dan integriti palsu dari perspektif kawalan.

Pertimbangan ke depan

Terdapat pelbagai tindakan yang dapat dikendalikan oleh organisasi yang dikecualikan cukai, walaupun ia tidak dapat membiayai jabatan audit dalaman yang ditanggung. Beberapa tindakan yang boleh dilakukan oleh organisasi untuk mengukuhkan kawalan dalaman dan persekitaran kawalan adalah:

Membangun dan menyelenggara Program penilaian kendiri pengurusan yang merangkumi ujian.

Menyediakan kawalan dalaman dan latihan penilaian risiko untuk kakitangan.

Melibatkan firma perkhidmatan profesional untuk membantu pembangunan program audit dalaman yang dicampur, di mana Pilih aktiviti jenis Audit Dalaman dilaksanakan untuk mencapai tahap toleransi risiko yang diingini dan persekitaran kawalan yang dipertingkatkan. Program yang dicampur seperti ini mungkin termasuk latihan yang disebutkan di atas, Jabatan tradisional atau Audit proses, Ulasan skop terhad, dan khidmat nasihat pengurusan.

Audit Dalaman menguatkan persekitaran kawalan organisasi, mengenal pasti kelemahan kawalan, mendedahkan proses yang tidak cekap, dan membantu dalam pencapaian objektif organisasi. Apakah peluang yang organisasi anda hilang?

Steven Morse adalah pengetua yang berpusat di pejabat Rochester, NY.

Bahan ini telah disediakan untuk umum, tujuan maklumat sahaja dan tidak bertujuan untuk menyediakan, dan tidak boleh bergantung kepada nasihat, cukai, perundangan atau perakaunan. Sekiranya anda memerlukan nasihat sedemikian, sila hubungi kami secara langsung. Maklumat yang terkandung di sini tidak dicipta, dan Ulasan anda atau penggunaan maklumat tidak membentuk, hubungan Akauntan-pelanggan.

Carian artikel disediakan oleh : Pn. Nur Asyikin Yusoff

Tarikh Input: 27/09/2019 | Kemaskini: 27/09/2019 | nurmiera